in

Як водії заробляють на українських заробітчанах

   Володимир возить пасажирів і передачі з італійської Верони у Львів. Заробляє у такий спосіб 4 роки.

“Спочатку мій брат Іван цим бізнесом займався, – розказує Тарасюк. – Але тепер він живе в Італії. Знайшов там дружину. Має проблеми зі спиною, тому більше їздити на такі відстані не може”.

Пасажири платять від 150 євро за квиток. За 20 євро водій погоджується перевезти в Україну конверт з грошима, 2 євро бере за 1 кг передачі.

“У Вероні я буваю через тиждень, крім великих релігійних свят, – розказує Володимир. – Передачі вожу і з України. Вони не такі великі, як передають наші заробітчани додому, але в Італії на них чекають ще більш, ніж тут. Нашим людям там багато продуктів, до яких звикли, не знайти. Нема гречки і кислих огірків, оселедців і квашеної капусти”.

Відмовляється перевозити передачі з горілкою, цигарками, молочними і м”ясними продуктами.

“На кордоні сумки перевіряють. Якщо знайдуть, можуть повикидати. Назад можна везти сир і ковбаси, а в ЄС не пускають, – пояснює водій. – З Італії мами і бабусі передачі приносять майже щомісяця. Дають конверти з грошима і сумки з сиром, ковбасою, кавою і одягом. Там товари дешевші, ніж у нас, і якість зовсім інша. Нема емульгаторів, все більш натуральне”.

Тарасюк на замовлення возить заробітчанам українські товари. Продає їх із надбавкою на 10-20%.

“Часто вожу наші цукерки і згущене молоко, гречку і сало, шпроти і кільку в томаті. На наступну неділю маю 2 замовлення на гречаний і липовий мед, просять привезти гірчиці і аджики, декому привожу українські книжки і журнали. Залюбки читають Марію Матіос, Люко Дашвар і Василя Шкляра. Від коли революція почалася, то наші газети вожу пачками. Люди хочуть знати, що відбувається на Майдані і на Грушевського насправді”, – каже водій.

За його словами, заробітчани користуються його послугами передачі посилок, бо це як мінімум у 4 рази дешевше, ніж через пошту.

“Мені вони платять по 2 євро – приблизно 22 гривні за 1 кілограм посилки, а через пошту 8-10 євро – майже 100 гривень. Зі мною розраховуються у євро. Здачу в гривнях брати не хочуть. Дехто навіть призабув, як наші гроші виглядають. Майже усі клієнти постійні. За день-два до передачі телефонують, повідомляють про свої плани”, – зазначив Тарасюк.

Через інтернет продає італійські сири, каву, солодощі, пасту, горіхове масло і шоколадні креми, майонези і кетчупи, тісто на лазанью. Кава коштує від 35 грн, пачка спагеті (0,5 кг) – від 9 грн, 1 л оливкової олії – від 70 грн. Сир Брі (200 гр) – 25 грн, салямі (0,5 кг) – 56 грн. Соуси – від 20 грн.

Автор: Анна УСІК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Хода Євромайдану в Флоренції (02.02.2014 ВІДЕО)

Італійські українці об’єднались в Інтернеті