in

Яценюк знайшов підтримку України в Римі та Ватикані

    Арсеній Яценюк зустрівся з чільником італійського уряду Матео Ренці щодо підтримки територіальої цілісності України та збереження миру й стабільності у Європі а також побував на аудієнції із Папою Римським

Зустріч з італійським колегою
В суботу, 26 квітня, перебуваючи у Римі, Арсеній Яценюк зустрівся із главою італійського уряду Маттео Ренці. В інтерв’ю журналістам український прем’єр не уточнив подробиць переговорів. Лише зазначив, що йшлося про чітку позицію країн «Групи семи» (G7) щодо підтримки територіальої цілісності України задля збереження миру й стабільності у Європі.

Прем’єр Ренці висловив українському колезі підтримку стосовно реформ, які здійснює уряд у Києві. А також сподівання міжнародної спільноти на проведення чесних виборів президента України 25 травня. «Сторони підтвердили чудові економічні відносини між двома країнами», – зауважили в прес-службі італійського уряду.
Востаннє українська сторона проводила зустріч з італійськими урядовцями аж 1998-го року.
Нагадуємо що незадовго перед тим, лідери держав «Групи семи» наголосили на готовності ухвалити нові санкції проти Росії, щоб забезпечити умови для проведення в Україні президентських виборів наприкінці травня.

Благословення від Папи
У ході візиту, Прем’єр-міністр України зустрівся з Папою Римським Франциском. Яценюк звернувся до нього «з проханням молитись за Україну і зробити все, щоби в Європі був мир та стабільність».
Прем’єр-міністр нагадав, що церква в 1978 році зробила багато, коли виник конфлікт між Аргентиною та Чилі. Так само відбулося під час Карибської кризи, «коли Папа Римський зробив все, щоби не виникла ядерна війна між США і Радянським союзом».

«Те що Папа Франциск у своїх молитвах і зверненнях молиться за Україну, згадує про Україну і підтримує її – є великим знаком солідарності з українським народом», – зазначив Яценюк.

Папа Римський подарував Прем’єр-міністру золоту ручку і побажав підписати нею мирну угоду. Яценюк сказав, що також на це сподівається. Він подарував Папі новорічну світлину Майдану, відзначаючи, що тут мільйони українців боролись за свободу та права.

Також відбулася зустріч з Державним секретарем Ватикану кардиналом П’єтро Пароліном. Яценюк розповів, що під час зустрічі згадав часи з Майдану, «коли здавалося, що шанси перемогти практично рівні нулю»: «На їхньому (тодішньої влади) боці була сила, міліція, армія, автомати. Але не так сталося. Сила – це не армія і автомати, сила – це віра і дух».

Молитва в українському серці Рима
Незважаючи на щільний графік, Прем’єр знайшов можливість для коротких відвідин українського софіївського собору. Він запалив свічку перед стіною пам’яті Небесної сотні та провів брифінг для українських та закордонних ЗМІ. Разом із Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом Шевчуком, представниками духовенства, ректоратів українських папських колегій та української спільноти Рима, молився за Україну в соборі Святої Софії.

Главу українського уряду супроводжував в.о. Міністра закордонних справ Андрій Дещиця, Посол при Апостольській Столиці Тетяна Іжевська та Посол при Італійській Республіці Євген Перелигін.
Зважаючи на ескалацію подій в Україні Яценюк скоротив свій візит в Італію на один день. Раніше планувалася його участь в урочистій церемонії канонізації римських пап Іоанна Павла II і Іоанна XXIII у Ватикані в неділю, 27 квітня. На ній Україну представляли міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак і виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця.

Підготувала
Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Обама: нові санкції проти Росії на підході

Актуальні вірші Вiолети Гребельник