in

Італійські соціологи визначили феномен міграції українок до Італії ‎

Дотепер питанням міграції жінок з східних терен Європи практично ніхто не цікавився. Наукове вивчення цього феномену в книзі «Одинока подорожуюча» (Migrando sola) італійського соціолога Франчески Алісе Віанелло стало першим соціологічним дослідженням питання міграції українок на роботу до Італії. Автор зізнається, що неодноразово бувала в Україні, зокрема у Львові, Івано-Франківську та Тернополі та спілкувалась з родинами, жінки яких виїхали за кордон на заробітки.
Статистично зафіксовано, що на даний момент в Італії офіційно зареєстровано 200000 українок. «Але це тільки офіційні дані, натомість можна припустити, що третина, а той більше, проживають нелегально. Це дає підстави ствердити, що українок в Італії найбільше», – сказала Франческа Віанелло. Головною метою дослідження було «дати голос темі міграції жінок з терен Східної Європи, привернути увагу влади Італії до їхніх потреб та допомогти в інтегруванні в суспільство». «Незважаючи на великі труднощі та проблеми, з якими стикаються українські іммігранти в Італії, – продовжує Франческа Віанелло, – поміж тим ми бачимо і позитивні моменти – це обмін культурами, традиціями – все це зближує різні народи».

Неодноразово іммігрантки зустрічаються з проблемою незнання законів та своїх прав. З цього приводу були представлені брошури д-ра Франчески Кох «Путівник для іммігранток» та Лавінії Меннуні «Іммігрантка – проблеми та стратегія інтервенції». Автори наголосили, що важливо також укомплектувати спеціальні будинки, де б іммігранти могли проводити свої зустрічі.

Було також представлено образ Рима очима письменника Миколи Гоголя, який передала у книзі «Шляхи Гоголя в Римі» українська письменниця Валентина Виноградова.

З 1837 по 1846 рік, в Римі проживав письменник Микола Гоголь. В своїх спогадах він згадував Рим, як «Батьківщину своєї душі». Як зазначає автор, вона намагалась передати італійському народові, «яким було місто Рим на початку першої половини 19 століття з погляду письменника з Східної Європи».

Захід організовано Асоціацією українських жінок-робітниць в Італії в рамках міжнаціонального проекту «Майбутні громадяни міста Рим» за співпраці Посольства України в Італійській республіці та радника з питань Східної Європи Міської ради міста Рим Тетяни Кузик.

 

Джерело

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Мер Риму дескредитований корупційним скандалом

Поезія Люби Баштик Trieste – Сокаль