in

Італія знайомиться із золотою добою української ікони

З 2 березня по 9 травня в Анконі проходить виставка предметів українського іконографічного мистецтва, предметів літургічного вжитку та церковних риз.

2 березня у місті Анкона, розпочала роботу виставка «Золота доба української ікони XVI-XVIII століття». Експозиція, розміщена у виставковому залі «Моле Ванвітелліана», триватиме до 9 травня. Виставка української ікони передує офіційному відкриттю XXV Національного Євхаристичного Конгресу та проходить у його рамках.

З метою належної підготовки виставки, у серпні 2009 року представники ватиканської сторони відвідали Київ та Львів для ознайомлення із колекціями українських музеїв та відбору експонатів. Ватиканською стороною було визначено 65 предметів іконографічного мистецтва, літургічного вжитку та церковні ризи з фондів Києво-Печерського заповідника та Національного Львівського музею імені Андрея Шептицького.

За задумом організаторів (Серед яких Посольство України у Ватикані) з експонатами мають можливість ознайомитися не тільки представники духовенства, але й широке коло відвідувачів. Окрім цього уряд Італійської республіки видав спеціальний декрет про «важливість XXV Євхаристичного Конгресу, що є заходом національного рівня», який проводиться Ватиканом.

В урочистостях з нагоди відкриття взяла участь делегація з України на чолі з Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Володимиром, а також Апостольский візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії Єпископ Діонісій Ляхович, керівництво міста Анкони та регіону Марке тощо.
Серед доповідачів: Едоардо Менікеллі (архієпископ Анкони-Озімо), Тетяна Іжевська (Надзвичайний і Повноважний Посол України при Апостольській столиці), представники місцевої влади та куратори виставки Сергій Кролевець і Джованні Морелло.
На урочистій церемонії відкриття були також присутні понад двохсот учасників Національного Екуменічного конгресу з Італії, Румунії, Греції та інших країн світу, зокрема Архієпископ Лоретський Джованні Тонуччі, Єпископ Корфу Іоаніс Спітеріс, Єпископ Румунської православної церкви Сілуан Спан та інші церковні ієрархи.
Церемонії відкриття виставки передувала прес-конференція за участю журналістів провідних видань. Захід отримав широке висвітлення у ватиканському та італійському медіа-просторі, зокрема окремий відео сюжет під назвою „Ікони які навертають” було показано по італійських телеканалах.

Кураторами виставки є Сергій Кролевець (генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника), Джовано Морелло (президент Фонду Художньої спадщини), який входить до Папської Комісії у справах культурної спадщини, а також Посольство України у Ватикані.

Виставка  покликана ознайомити італійську та світову громадськість зі скарбами українського іконопису та привернути увагу до української духовної культури, яка є невід’ємною частиною єдиної християнської Європи.

 

Підг. Маріанна Сороневич

Foto: www.mfa.gov.ua/vatican/ua/21088.htm


Виставка проходитиме з 03/03/2010 по 09/05/2010

з понеділка по п”ятницю 15.30 – 19.30 (вранці лише на замовлення);

субота і неділя 10.00 – 13.00 / 15.30 – 19.30

Тел.: 071 2073381

Вхід- вільний

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Люблю Україну за її чарівну красу

Упав із мосту та пішов додому…