in

Під час перепису населення-2012 українців запитають про доходи і національність

Під час всеукраїнського перепису населення 2012 громадян України питатимуть про рівень доходів. Ця новина, озвучена днями прем’єром Миколою Азаровим, несподівано підірвала інформаційний простір: багато хто вирішив, що таким чином податкова хоче проконтролювати доходи громадян.

Природно, виявилося, що податкова до цього не має абсолютно ніякого відношення. «Для прогнозування споживчого ринку важливо знати самооцінку громадян, хто до якої категорії споживачів себе відносить. Тому внесення такого питання у перепис цілком обґрунтоване, – сказала нардеп-економіст з опозиційного НУНС Ксенія Ляпіна. – А соціологи знають, як зробити так, щоб питання не вселяло побоювання у людей», – пише газета «Сегодня».

Рівень доходів – єдине нововведення, яке буде в майбутньому переписі. До речі, попереднє проводилася в 2001 році, тому наступне очікувалося в 2011-му, але в 2008 постановою Кабміну Юлії Тимошенко його перенесли на 2012-й.

За словами Ляпіної, перепис важливий з точки зору бюджетного планування: наприклад, для Міносвіти – щоб робити запит на певне фінансування місць у школах, і Мінсоцполітики – щоб розуміти, скільки пенсіонерів додасться в наступному році.

Але в останні роки дані перепису-2001 активно використовувалися і в гуманітарних дискусіях: так, націоналісти наполягали на панівних позиціях української мови, оскільки 77% громадян назвали себе українцями. І тоді ж серед регіоналів і комуністів виникла ідея – пропагувати серед російськомовних ідею назвати себе на перепису-2012 росіянами, щоб вибити з рук націоналістів аргумент про українців як єдиної державотворчої нації.

«Це здорова ідея, – говорить нардеп-комуніст Євген Царьков. – Треба пояснювати людям, що якщо вони стоять на позиціях захисту російської мови, то повинні зробити щось для цього. Приміром, на підставі того, що за підсумками перепису-2001 Одеську область назвали україномовної, в Одесі при Ющенку залишилося всього дві російські школи! Втім, після 5-7 років українізації, коли українська мова стала викликати відторгнення, я думаю, роз’яснювати особливо і не потрібно».

А ось нардеп-регіонал Олег Царьов вважає: «Сенсу немає. Можна записатися хоч турками, але якщо буде така політика, як при Ющенку, нічого не допоможе. Тому треба просто добитися того, щоб російська стала другою державною».

Громадяни мають право не пускати інспекторів, провідних перепис населення, – це справа добровільна. У цьому випадку вас запросять до спецпункту, а якщо ви не прийдете, то ваші відкриті дані можуть взяти в ЖЕКу. У 2001 році в інспекторів, яким за тиждень роботи платили до 700 грн, Були посвідчення з фото, і їх часто супроводжували міліціонери. Активісти, які проводили перепис-2001, розповіли нам про курйози, які траплялися з ними тоді. »Мені довелося відправитися на псарню однієї з ферм. Всі знали, що там живе чоловік –

і потрібно було внести і його дані. У графі «Адреса» ми тоді записали не дім і не вулицю, а поставили відмітку «Інше». Втім, він із задоволенням назвав своє ім’я, прізвище, рік народження», – розповіла нам екс-інспектор Наталія Гаврилюк. «Пам’ятаю, як рідні 18-річного юнака заборонили йому називати свої дані. Виявилося, сім’я не хотіла «світити» сина, який ухилявся від армії. Хлопця тоді не записали», – згадує екс-інспектор Тетяна Трофімова.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Інформація про дозволи на проживання доступна на iPhone

Про реформу закону про громадянство забули