in

До «Перелітних птиць» приєднається українка Зозуля

Відомий молдовський сценарист та режисер, лауреат премії Європейського телевізійного конкурсу Erasmus Euromedia Awards, володар Абсолютної премії Міжнародного фестивалю у Солерно (Італія), лауреат Каннського та інших престижних кінофестивалів Валерій Жерегі знайшов серед львів’янок ту, яка зіграє одну із головних ролей у його новому фільмі «Перелітні птиці». Нею стала 22-річна студентка-журналістка Олеся Зозуля, яку режисер виокремив з 50-ти претенденток. Дівчина візьме участь у зйомках стрічки в італійському Солерно. Як проходив кастинг і яким чином відсіювали кінодіаманти – не з чуток знає кореспондент «ВЗ», адже сама взяла у ньому участь.

Як писав “ВЗ”, «Перелітні птиці» – повнометражний фільм на соціальну тематику: висвітлює болючу тему міграції й закордонних поневірянь наших співвітчизників. До зйомок, окрім України, творці планують залучити акторів з Італії, Молдови, Румунії, Росії. Для однієї з головних ролей Валерій Жерегі у рамках Трускавецького міжнародного фестивалю телевізійних фільмів «Корона Карпат» (лауреатом якого він є) шукав молоду українку – на кастингу у Львові обирав актрису без усякого кінодосвіду.

«Добре, що не треба роздягатись…»

Конкурс, що проходив у кілька етапів, відбувався в офісі журналу «Антураж». Усіх, хто попередньо заповнив анкету та надіслав організаторам свої фото, запросили на знайомство з режисером Валерієм Жерегі та спеціальним гостем, відомим італійським продюсером Анжело Яконо, що співпрацював із легендарними Федеріко Фелліні, Марчелло Мастроянні та Андріано Челентано. Було помітно, як учасниці нишком «оцінюють» одна одну – кожній було цікаво, з ким вона змагатиметься за путівку до Італії. Судячи з розмов (які радше прирівнюються до пліток), не всім дівчатам до кінця була відома суть їхнього приходу на кастинг – хтось не знав назви фільму, ще хтось – перед ким вони проявлятимуть себе і для чого…

За скляними дверима нічого не чути. Натомість усі бачать, що відбувається у кімнаті, де проходить знайомство. Хтось щось співає на камеру чи танцює, ще хтось – активно бігає з одного кутка в інший і читає якийсь монолог. У «залі очікування» у повітрі висить хвилювання, попри те, що від усіх тільки й чути, мовляв, прийшли на кінопроби «по приколу». Сестри Галина, Анастасія та Мирослава Рогулі на такому дійстві – вперше. Хоч і мають різницю у віці, не помітити схожості між ними просто неможливо. «Не боїтесь внутрісімейної конкуренції?», – запитую. Відповідають, що, навпаки, радітимуть одна за одну. Тим часом від журі по одній виходять учасниці, жваво розповідаючи про те, яким чином у них «шукали» нерозкриті ділянки акторського таланту. Комусь «загадали» розповісти анекдот, комусь – пошепки «посвятити» присутніх у таємниці свого найбільшого кохання або ж українською мовою донести до італійських гостей свої почуття. До слова, усіх просили спілкуватись російською – мовою, зрозумілою Валерію Жерегі.

«Добре, що не просили роздягтись! – вибухала емоціями рудоволоса дівчина, яка щойно покинула кімнату кастингу. – Актори мені розповідали, що на багатьох кастингах саме за цим критерієм і відбирають учасників – усе залежить від твоєї готовності оголитись тут і зараз». Поки дівчата слухали її із роззявленими ротами, голос збоку рішуче заперечив: «Не говоріть неправди. Я – актор за освітою, пройшла не один такий захід, тож знаю, що кажу». Актриса одного із львівських театрів теж завітала на конкурс, проте просила на називати свого імені. «Мене зовсім не пригнічує те, що змагаюсь із непрофесіоналами і перебуваю з ними в однакових умовах, – каже вона. – Навіть більше – не розповідатиму журі, що це далеко не перший мій акторський досвід і що з театром я на «ти».

Дочекалась і я своєї черги. Цікаво, як Валерій Жерегі шукатиме акторських здібностей у мене? Робив він це доволі незвично. Після того, як розпитав про улюблений колір, пору року, в якій народилась, та знак зодіаку, вирішив не обтяжувати мене ніякими монологами-танцями-співами, а просто… поспілкуватись. Поговорили ми про те, чим особливі українки і у чому – їхня краса… Так і завершився мій кастинг-розмова. Упродовж двох днів організатори познайомилися з 50 учасницями та відібрали 15 для наступного етапу кастингу. Після того, як вони перевірили їхнє вміння імпровізувати, до фіналу журі взяло трьох майбутніх актрис.

Алея кінослави – Голлівуд у Трускавці

Церемонія нагородження фіналісток відбулась у Трускавці. Тут відкрили Алею кінослави. Вона поповнилась першим пам’ятним знаком – бронзовою плитою на честь фільму Валерія Жерегі «Арівідерчі», переможця Першого трускавецького кінофестивалю. Прогулятись Алеєю та побачити знак можна біля кінопалацу «Злата», що на бульварі
Ю. Дрогобича. «Щороку на Алеї з’являтимуться нові бронзові «паспорти» тих, хто отримуватиме гран-прі у кінофестивалі «Корона Карпат», – розповів кореспондентові «ВЗ» директор кінофестивалю Олег Карпин. – Уже відома дата наступного фестивалю – 15 січня 2011 року. Оскільки випала честь співпрацювати із відомим продюсером Яконо, плануємо через нього налагодити контакти із Андріано Челентано. І чекаємо на приїзд Єжи Гоффмана, який не зміг нас відвідати цьогоріч».

Номінаціями «Стиль» та «Елегантність» Валерій Жерегі нагородив 24-річну PR-спеціаліста Ольгу Турянську та 25-річну директорку модельного агентства «Антураж» Оксану Родак. Звання «Талант» присвоїли журналістці Олесі Зозулі, яка й втілюватиме задумку молдовського режисера в Італії. За словами Жерегі, кожній із дівчат у «Перелітних птицях» відведена своя роль та образи.

 

Високий замок

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці стали пізніше одружуватися

Мінпраці вважає, що за кордоном працює лише три мільйони українців