in

Юрій Климович: «Тим, хто не хаче тратити гроші на ліки, раджу займатися айкідо»

Український вчитель айкідо відкрив курси бойового мистецтва в Неаполі

У Неаполі, по вулиці Анунціата, 30, у спортзалі «city sport», український маестро Юрій Климович навчає іммігрантів таємницям східної боротьби айкідо. На разі, його багатонаціональна група, складається, у більшості з жінок. Навчання Юрій проводить двічі на тиждень – щовівторка та четверга з 20.00 – наприкінці робочого дня. Українки, росіянки, болгарки стверджують, що завдяки айкідо не тільки почуваються краще фізично та морально, але й отримують додаткові шанси для самозахисту, адже відомо, що Неаполь – одне з найбільш криміналізованих міст Італії, де дрібна злочинність, крадіжки сумок та гаманців стали повсякденним явищем.

В Україні, після закінчення факультету фізичного виховання при миколаївському інституті, Юрій Климович, шість років працював учителем фізкультури у середній школі. Паралельно здобув кваліфікацію фізіотерапевта. Перед виїздом до Неаполя, у 2004 році, Юрій, протягом чотирьох років, займався східним видом боротьби у Миколаївській Федерації айкідо, й з великою вдячністю згадує сьогодні свого українського вчителя Голубова Сергія Леонідовича. «До Неаполя я приїхав на запрошення моїх земляків з Миколаєва. – Розповідає Юрій. – До того, деякий час працював фізіотерапевтом у Гамбурзі та інших європейських містах. У перший рік життя в Італії, роботу фізіотерапевта поєднував з іншими «іммігрантськими» видами діяльності – працював в овочевих магазинах, неаполітанських кулінаріях і т.д, яку виконував виключно у першій половині дня, й заради вивчення італійської. Тільки у 2009 році мені вдалося легалізуватися. Я зумів відкрити приватний фізіотерапевтичний кабінет, і ось недавно – спортзал, де навчаю іммігрантів техніки айкідо. На щастя, зараз маю можливість займатися тим, до чого відчуваю покликання…».

Програма стартової групи, з якою займається Юрій, поки що є змішаною, оскільки в неї входять як техніка айкідо, так і лікувальна гімнастика. На наступному етапі – вміння розслаблювати психіку, Климович навчатиме своїх учнів медитації. З вересня, коли почнеться новий набір, Юрій планує сформувати дві групи з чітким розподілом програм – айкідо та лікувальна гімнастика.

«Усім, хто хоче навчитися думати, – каже Юрій Климович, – й не тратити гроші на ліки, раджу займатися айкідо. Це – бойова система захисту, без агресії, до поєднуються елементи філософії та психології. Цим видом боротьби можна займатися усе життя, і рівень майстерності з віком лише зростає. Якби айкідо складалось лише з технічних прийомів, то не дуже відрізнялося б від інших напрямків. Але його засновник, японець Уесіба Моріхей, у 40-х роках, створив філософію своєї школи, як складову, що визначає спосіб виконання прийомів, послідовність дій і ефективність. Тому «айкідо» розшифровується як шлях гармонійного розвитку: «ай» – рівновага, гармонія; «кі» – енергія дихання, життєва сила; «до» – дорога, філософський принцип.»

Юрію Климовичу надзвичайно пощастило. Ось уже шість років його особистим вчителем в Неаполі є 74-річний Агостіно Пагано, який володіє шостим «даном» – найвищий у Європі рівень майстерності – й є одним з найкращих маестро в Італії. Усього в айкідо існує від одного до восьми «дан» (рівнів майстерності). Найвищі (7 і 8) змогли досягнути тільки японці. Юрій володіє першим «даном», й для цього йому потрібно було пройти аж 12-ть «кю» (ступенів).

Практика айкідо призводить до фізичного й психічного розвитку. А саме значно поліпшуються гнучкість, витривалість, фізична міць, крім того тренування призводять до покращення зосередженості, керованого розслаблення, врівноваженості.


Наталія ІВАНИШИН

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Майновий режим шлюбу в Італії. Поділ майна у випадку розлучення

В Італії поменшало змішаних шлюбів