in

У Джульяно відкрито центр для українських сімей

«Пролісок» Зацвів у Джульяно. 4 липня 2010 року тут відбулося відкриття інтернаціонального центру для сімей та дітей «Пролісок».

 

З 90-х, коли розпочалася масова еміграція українців до Італії, тисячі краян знайшли тут свою другу домівку. Італія пригорнула їх як рідна мати, дала заробіток і достаток. Тут проходить їх життя, тут народжуються і виростають діти.

Плине час – утворюються нові сім’ї, дехто приїхав сюди з малесенькими діточками на руках. Вони ростуть, вчаться, виховуються і дорослішають на цій сонячній землі. Так з’являється “нове українське покоління” на Апеннінах.

Адаптація, вивчення чужої мови, інтеграція, асиміляція – через ці труднощі проходить кожен дорослий, кожна дитина, що оселяється за межами батківщини. Дорослі, роблять свій вибір, бо не знаходять іншого виходу із економічної нестабільності. А діти? Вони лише хочуть бути поруч із своїми татком та мамою. А також частенько запитують: „А коли ми поїдемo до бабусі з дідусем? Вони ж уже старенькі! А вони ще не вмруть, поки ми до них приїдемо?” Що б їм відповіли ті, хто не знайомий із імміграційними реаліями? А якщо ці ж самі питання звучать не українською мовою, а італійською? У мене по шкірі йде легенький морозець, бо розумію, що діти забули свою рідну мову!!!

Ми, батьки, дуже хотіли, щоб на території Італії діяли українські школи, адже діти повинні знати долю, життя, історію свого народу. Завдяки Союзу Українок в Італії, створеного під керівництвом Наталії Трибушук, ми і наші діти мають можливість спілкуватися, та проводити дозвілля з рідними серцю людьми в Українському центрі. У ньому, під керівництвом досвідчених вчителів, діти спілкуються, займаються в гуртках за інтересами, вивчають деякі предмети на українській мові.

Одним із головних завданнь Союзу Українок – не дати забути нашим дітям свого походження, втратити українську ідентичність. Саме тому при асоціації вже в перші місяці була організована українська недільна школа, яка в 2005-2008 переросла в післяобідню ігротеку «Girotondo intorno al mondo». В 2009 році було організовано літній табір відпочинку.

4 липня 2010 року тут відбулося відкриття інтернаціонального центру для сімей та дітей «Пролісок». У нашому центрі, ви побачите щирі посмішки й радість на дитячих обличчях від спілкування зі своїми ровесниками на рідній мові. Діти виховуються у дусі народних традицій, співають українські пісні й декламують вірші.

Тішить те, що усі батьки і діти брали активну участь в організації інавгурації Центру. Усе йшло від душі, від серця і це – найголовніше. Окрасою свята став виступ гурту «Зорепад», який дарує прекрасні емоції своїм прихильникам вже 15 років.

На святі були присутні представники асоціацій-партнерів проекту:  президент L.E.S.S.  Маріка Вісконті, президент СУІ в Помільяно Д’арко Ніна Бордіян, президент Шріланкійської громади Марк Антоніо Перера. А фінансує цей проект – Центр допомоги волонтерським асоціаціям (Centro di Servizio per il Volontariato).

Генеральний консул України в Неаполі Володимир Караченцев, щиро привітав присутніх, висловивши гордість та вдячність всім союзянкам за те, що далеко за від свого краю, вони не лише не розтратили своєї любові до України, а й стараються передати її дітям. Слід зауважити, що Генеральний консул постійно цікавиться справами «Союзу Українок», підтримує його починання. Вперше він відвідав осередок, ще до офіційного відкриття офісу дипломатичного представництва України в серпні 2007 року.

Місцева італійська громада з ентузіазмом прийняла звістку про відкриття центру «Пролісок», запросивши безкоштовно користуватись розміщеним поруч спортивним майданчиком та подарувавши 5 комп’ютерів.

Коріння українського народу у його традиціях, звичаях, піснях, символіці. Зберегти та передати їх дітям – обов’язок,  перед минулими та майбутніми поколіннями. Незважаючи на повсякденну зайнятість членів, Союз Українок в Італії приділяє багато уваги вихованню дітей, на традиціях українського народу. Проводить свята: Новорічні ранки, Різдво (український вертеп), 8 березня, відзначає Великодень. Ці заходи допомагають згуртувати наших дітей, дарувати тепло одне одному, розвивати їх творчі здібності.

 

Фотогалерея


ЧЛЕН СОЮЗУ УКРАЇНОК В ІТАЛІЇ
КУЧМА ІРИНА
ДЖУЛЬЯНО ІН КАМПАНІЯ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

З Італії до України на… заробітки. За співчуття кияни поплатилися грошима

Європарламент планує обмежити рекламу солодощів