in

На бієннале у Венеції Україну представляють молоді художники проектом “Пам’ятник пам’ятнику” (ВІДЕО)

   У рамках 55-ї Бієннале сучасного мистецтва у Венеції, у Палаццо Лоредан 29 травня відбудеться відкриття українського проекту “Пам’ятник пам’ятнику”. У проекті беруть участь молоді українські художники Жанна Кадирова (Київ), Микола Рідний і Гамлет Зіньковський (Харків).

“Уперше Україна представляє молодих художників, молоде мистецтво, і це стратегічно важливий крок. Відбір саме цих художників і саме цього їх висловлювання складається у надзвичайно чистий, суцільний проект, присвячений пам’яті у всіх її аспектах – культурному, історичному, особистому…”, – зазначає комісар проекту Віктор Сидоренко, художник, директор Інституту проблем сучасного мистецтва.

Тема художнього проекту українського павільйону співзвучна з загальною концепцією бієннале – “Енциклопедичний палац”. Вибір назви для проекту був підказаний однієї з робіт Жанни Кадирової, у якої виникла ідея “завуальованого” пам’ятника – пам’ятника кому і чому завгодно, чистій потенційності.

Микола Рідний представить на виставці відео “Монумент”, де зафіксований процес демонтажу у Харкові радянського монумента і установка нового: “Сучасні наймані робітники виконують роботу з усунення символів працівників-героїв”. Своє відео художник доповнює серією гранітних абстрактних скульптур.

Гамлет Зіньковський підготував інсталяцію з сотень мікроскопічних портретів у рамці сірникової коробки під назвою “Книга людей”.

“Роботи художників, представлені в українському павільйоні, відображають різні підходи до меморіальної функції мистецтва. Різні у візуальному плані, вони викристалізували досить об’єктивний зріз часу і його інтенцій – пошуки нового героя, нової утопії, нового бачення”, – зазначається у повідомленні.

Бієннале сучасного мистецтва у Венеції проходитиме з 1 червня по 24 листопада 2013 року.

http://www.ukrinform.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Голоси світу співають в унісон. У местре пройшов концерт хору «Voci dal mondo”

Українська експозиція на 55-му Венеційському арт-біеннале (ВІДЕО)