in

Українці “проїдають” гроші заробітчан, розкуповуючи житло і дорогий одяг

  Українці за кордоном утримують свої сім’ї на батьківщині За останні шість років обсяг міжнародних переказів від приватних осіб в Україні, основну частину яких складають гроші, зароблені трудовими мігрантами, виріс на 34% пише італійське видання la Stampa.

Торік, за даними Світового банку, грошові вливання мігрантів досягнули солідних $ 6,9 млрд, другий рік поспіль обганяючи прямі іноземні інвестиції у вітчизняну економіку, за даними Держкомстату, складові $ 6 млрд. Цей факт надійно закріплює за заробітчанами статус найбільшого фінансового донора країни.

Така диспропорція свідчить про нездоров’я вітчизняної економіки, констатує російський фінансовий аналітик Ерік Найман. Наприклад, жителі ЄС, особливо Польщі, трудяться в інших країнах, але обсяги інвестицій там набагато вище сум приватних переказів. “Наша ж ситуація говорить про те, що в Україні немає гідної, високооплачуваної роботи, в країні несприятливий економічний клімат”, – резюмує Найман.

Згідно з показниками Світового банку, Україна посідає друге місце між держав Східної Європи та Центральної Азії за обсягом перерахувань від приватних осіб, поступаючись лише Польщі ($ 7 млрд), але обігнавши Росію ($ 5,5 млрд). При цьому більше тільки грошей приватними перекладами в Україну надходить з Росії (більше 35%), а також із США (9,7%), Німеччини (6,5%) та Італії (4,7%).

“Без цих грошей краху української економіки, звичайно ж, не відбудеться, – міркує Олена Малиновська, радник Національного інституту стратегічних досліджень, – але рівень життя певної категорії людей різко знизиться, адже ці кошти в першу чергу потрібні для споживчих потреб”.

Наприклад, в місті Сокаль Львівської області купівельна спроможність місцевих жителів дорівнює київської.

Зокрема, двоповерховий торговий центр Місто, відкритий тут чотири роки тому, налічує більше 35 бутиків і завжди сповнений покупців, на відміну від подібних закладів у багатьох депресивних містах України.

Слабкий Сокаль будується: за останні пару років виросли три п’ятиповерхових будинки, зводяться ще два. Ціна 1 кв. м в них становить $ 600-700, що по провінційним мірками недешево. Наприклад, у райцентрах півдня і сходу країни, таких як Первомайськ, Красноперекопськ або Алчевськ, вартість квадратного метра не дотягує і до $ 400.

І хоча українські заробітчани, як і їх сім’ї, люди небагаті, проте аналітики вважають, що хоча б невелика частина перелічуваних за кордону коштів могла б іти на розвиток економіки.

В Україні заробіток її громадян, що працюють за кордоном, поки в основному просто “проїдається”, до того ж поступово обсяг переказів почне падати, припускають експерти.

На думку Наймана, через пару років почнуть рости прямі інвестиції. “У 2015 році пройдуть вибори президента, і, ймовірно, в економіці України відбудеться переломний момент”, – сподівається єксперт.

Сводка.нет – Новини України та Світу

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Каштановий скандал: італійці приїдуть до Києва перевіряти дерева на Хрещатику

Закон України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування