in

Українці Болонії обурені організацією виборів у Мілані

   Для нас день виборів Президента було святом, та через висуацію що складася на дільниці, наполягаємо на внесенні відповідних змін до законодавства України з метою збільшення кількості виборчих дільниць за кордоном. Також вимагаємо розслідування факту відсутності належних умов для проведення виборчого процесу на закордонній виборчій дільниці у м. Мілан

Ми, українці Болоньї, очікували дня виборів з надією та сподіванням. Для нас це було святом.
Ось настав довгожданий день. Їхали 3 години до Мілану на виборчу дільницю, щоб проголосувати. Прибули біля 10 години ранку і вже застали велику та широку чергу на сотні метрів вздовж Генерального Консульства України, в приміщенні якого розміщувалася виборчі дільниця. Черга майоріла українськими прапорами та вишиванками, панував патріотичний дух, чулися співи, гасла. Черга просувалася повільно, проте люди були спокійні, задоволені.

Очікуючи можливості реалізувати своє виборче право, люди все частіше почали звертати увагу на відсутність умов для довготривалого перебування у черзі, таких як біотуалети, достатня кількість питної води, намети від захисту від сонця чи дощі для старших людей та дітей. Не було зрозуміло організовано пріоритетного проходу для хворих, інвалідів та виборців з дітьми, хоча час від часу їх пропускали після особистого звернення до волонтерів. Вулиця не була перекрила, по дорозі приїжджало багато машин. Не було ніякої інформації, як організовуватися людям. Працівники консульства, виборчої комісії та волонтери, які зверталися до людей, не мали достатньо потужного мікрофона, а лише поламаний гучномовець, в зв’язку з чим їхніх оголошень не було чути. Не було зроблено чіткої розмітки доріжок на головування по кількості столів, як було заплановано спочатку (до речі, саме так було зроблено в Неаполі, що значно спростило там процес голосування).

Близько 14.00 було оголошено про перегрупування людей у 9 черг за кількістю реєстраційних столів на виборчій дільниці, оскільки деякі столи простоювали. Виборці почали ставати у нові ряди, що призвело до створення масового безладу та хаосу. Наступна «геніальна ідея» – викликати людей по прізвищах без мікрофона і це при кілометровій черзі. Голосування було заблоковано на деякий час. Зміщення черги спровокувало розлючення та розчарування людей, багато з яких почали демонстративно покидати чергу на виборчу дільницю. Усі дії люди сприйняли як сплановану провокацію з метою зівання виборів на дільниці, почали вимагати зустрічі з генеральним консулом, вигукуючи “Ганьба”, “Vergogna”, “Банду геть”, “Консула на мило\на вила”. Люди були виснажені спекою та тиснявою, яка утворилася в наслідок реорганізації порядку, багатьом з ним довелося надавати невідкладну медичну допомогу. До втомлених, роздратованих людей ніхто не виходив та не цікавився ситуацією.

Простий підрахунок: 1хв – 1 виборець, 1 год – 60 виборців, 12 годин – 720 виборців помножити на 9 столів = 6480 виборців. Чи можливо було проголосувати 11 тисячам людей, занесених у державний реєстр виборців на дільниці у м.Мілан? Також дуже важливо, що багато людей, які приїхали на вибори, та і не були внесені у списки для голосування, хочу були попередньо зареєстровані на ТКО.

Виборець Л.Г. з Болоньї, інвалідність 50%, вистояла довгу чергу з 10.00 до 15.00, дійшла майже до входу на виборчу дільницю, коли їй стало погано. Після приступу і медичного обстеження повернулася через 2 години, щоб проголосувати позачергово, але її не пропустили волонтери. Жінка обурена порушенням її конституційного права. Громадянка Л.Г. при необхідності згідна підтвердити даний факт. До речі, в її присутності було відмовлено у праві проголосувати позачергово ще 4 жінкам.

Важливо відзначити, що приміщення виборчої дільниці не відповідало необхідним вимогам, прописаних чинним законодавством (розмір, освітлення, наявність кондиціонерів). Дана невідповідність та великий потім людей привели до постійного браку свіжого повітря у приміщення та швидкого виснаження членів ДВК. Наполягаємо на внесенні відповідних змін до законодавства України з метою збільшення кількості виборчих дільниць за кордоном. Також вимагаємо розслідування факту відсутності належних умов для проведення виборчого процесу на закордонній виборчій дільниці у м. Мілан (виборча дільниця №900032), що загрожувало зривом голосування на даній дільниці та створило умови, небезпечні для життя та здоров’я громадян України, які приїхали воле виявитися.

Попри порушення виборчого процесу, ми також незадоволені роботою консульства у м. Мілан вже не перший рік. Практично неможливо отримати якісну інформацію по телефону або безпосередньо на місці, часто хамське ставлення працівників консульства залишає враження про відсутність у них виконувати свої прямі обов’язки та допомагати громадянам України. Вимагаємо звільнення Генерального Консула України у м. Мілан, очищення консульського штабу від недбалих працівників та призначення на відповідні посади справжніх українських патріотів-спеціалістів.

Ми висловлюємо своє бажання і готовність брати активну участь у процесі перенавантаження представництва української влади у Північній Італії.

Підготувала Галина Скуб’як, підписали:
1.    Скуб’як  Галина Олександрівна
2.    Скуб’як Назар Орестович
3.    Василина Лариса Вікторівна
4.    Василина Ірина Іванівна
5.    Полюк Марія Дмитрівна
6.    Бойко Марія Василівна
7.    Залевська Іванна Антонівна
8.    Кухарик Алла Михайлівна
9.    Дроздик Ярослав Карлович
10.    Залінська Людмила Василівна
11.    Ігнатчик Людмила Василівна
12.    Гнатюк Ольга Іванівна
13.    Станчак Антоніна Іванівна
14.    Трофимлюк Людмила Володимирівна
15.    Оніщук Любов Василівна
16.    Возьна Ольга Ігорівна
17.    Петрик Надія
18.    Касякіна Тетяна
19.    Кичма Марія
20.    Гринішин Любов Євгенівна

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ми теж голосували в Мілані

Офіційне повідомлення Генконсульства в Мілані щодо виборів Президента України