in

І тур виборів Президента України в Мілані. Свідчення із місця події

Наш вибір- щасливе майбутнє України!

Українці з нетерпінням чекали 31 березня цього 2019 року, щоб виконати громадянський обов’язок і віддати свій голос за улюбленого кандидата на чергових виборах Президента України.

Цього року, як ніколи, електорат дуже бурхливо обговорював кандидатів у президенти у соцмережах, на телебаченні, ютубканалах, у транспорті, по телефону. Встигли навіть посваритися між собою, а саме: бо старе покоління мислить по-старому, по радянських мірках, а молоді хочуть, щоб наша країна продовжувала курс на євроінтергацію.

Я голосувала на попередніх виборах 2014 року в Італії і знаю, що виборчі дільниці знаходяться при Генеральному консульстві України в Мілані на вулиці Людовіко ді Бреме, 11. Тут зможуть зробити свій вибір всі громадяни України, які постійно проживають або тимчасово перебувають у регіонах Північної Італії: Ломбардія, Емілія-Романья, Фріулі-Венеція- Джулія, Трентіно-Альто-Адідже, Венето та Лігурія. А всі інші мої співвітчизники- у посольстві України в Італії у Римі та у Генеральному консульстві у Неаполі.

Також знаю, що у день виборів виборчі дільниці номер 900121 та 900032 працюють з 08.00 до 20.00. Щоб проголосувати, треба прийти особисто з дійсним паспортом громадянина України для виїзду закордон, дипломатичним чи службовим паспортом України.

Зробити свій вибір може кожен громадянин України, який внесений до остаточного списку виборців на даних дільницях. До цього ми з подругами перевірили себе у Державному реєстрі виборців на веб-сайті ЦВК. Останній термін внесення змін до попередніх списків виборців – 25 березня 2019 року включно. Якщо виникали якісь непорозуміння, то особисто звертались на виборчі дільниці, які працювали при консульстві щодня з 09.00 до 18.00.

Через велике навантаження дільниць у день виборів Президента України було залучено до роботи десь півсотні волонтерів. Компетенцією яких є забезпечувати швидкий доступ до дільниць та слідкувати за порядком у черзі. Підходимо… Волонтери скеровують нас до якої саме палатки підійти, де у алфавітному порядку і дають номер у списку виборців та номер відповідного столу на дільниці. За цим номером нам і видають виборчий бюлетень уже на дільниці.

На території дільниць є також інформація про кандидатів на пост Президента України, можна ознайомитися з їх програмами. Важко визначитись, бо цього року рекордно велика кількість претендентів, аж 39. Знаємо, що агітація в день виборів суворо заборонена законом!
Позачергово мали право пройти на дільницю: люди похилого віку, яким важко стояти та ходити, батьки з малими дітьми, а також люди з особливими можливостями та вагітні.
Сьогодні рух на вулиці біля Генерального консульства перекрито. Патрулює порядок італійська місцева поліція. Стоїть карета швидкої допомоги.

Валентина Ковач

Наразі вулиця Людовіко ді Бреме стала для італійських українців частинкою Батьківщини, острівком надій та мрій про нашу неньку – Україну. Сюди з’їхалися багато свідомих українців: постійних мешканців Італії, заробітчани, студентів, туристів. Справжніх патріотів, яким не байдужа доля своєї країни. Вони мчали машинами, поїздами, автобусами звідусіль. Поїздки на вибори організовували громади різних міст Північної Італії. Волонтери і спостерігачі кажуть, що перші охочі віддати свій голос були о 06.30. Люди йдуть невеликим потоком. Кажуть, що має бути дев’ять тисяч виборців. Немає великої черги. Все злагоджено. Все спокійно. Не забувають українці і згадати: «Слава Україні!», у відповідь: «Героям слава!». Мої співвітчизники налаштовані позитивно, мають гарний настрій. Ми познайомилися з блогером Віталієм, який знімає відео про вибори для свого каналу.

Мілан сьогодні цвіте українськими національними костюмами. Всі присутні по-святковому вдягнені, у вишиванках, майорить національна символіка, лунають пісні і ноги просяться до танцю, ллється розмова- все українське, наше рідне. Гордимося, що ми українці! Ми проголосували за нову державу! Сподіваємося!

Ми всі хочемо бачити Україну вільну, щасливу, заможну, велику державу.

Ковач Валентина Василівна,

Мілан Італія

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Непотрібні голоси: чому не голосували 99% виборців закордонного округу

У першому турі за кордоном проголосувало на третину менше виборців, ніж у 2014 рокі