in

Українська актриса в Італії мила посуд

На Одеському кінофестивалі відбулась прем’єра українського художнього фільму “Гніздо горлиці” режисера Тараса Ткаченка, про долю заробітчанки знімали в Україні та Італії.

Стрічку про долю заробітчанки знімали в Україні та Італії, бюджет склав 16 млн грн, половину надала держава, решту – європейські партнери фільму. “Гніздо горлиці” розповідає історію жінок, які залишають свої домівки на Буковині та вирушають на заробітки до італійської Генуї. Туди ж їде Дарина, аби влаштуватися служницею у заможній родині. Під час візиту додому жінка дізнається про вагітність юної доньки, приховуючи, що і сама чекає на дитину.

Дарину грає актриса київського Молодого театру Римма Зюбіна.

“В родині моєї героїні усе перевернулось догори дригом. Дружина утримує доньку і чоловіка. У таких випадках жінка згодом розуміє, що їй ніхто не потрібен, вона самостійна і може жити для себе. У цьому – велика біда для України. Ліна Бернарді, котра зіграла італійську господиню, повторювала Дарині: “Ти лише служниця”, весь час просила зробити її героїню лагіднішою. Не хотіла, щоб італійці виглядали такими жорстокими. Але режисер не погодився. У фільмі я мала виконувати багато тяжкої праці. Сама наполягла, щоб героїня не просто витирала пилюку, а драїла унітази, терла на колінах підлогу. Бо так воно і є. Ця робота для мене звична – у мене вдома цим займаюсь тільки я. Коли між зйомками ми обідали, я потім збирала тарілки й мила посуд. Сеньйора Бернарді просила: “Римма, не треба, ти ж насправді не моя служниця!”, – розповідає Зюбіна.

У “Гнізді горлиці” зіграв свою останню роль Віталій Линецький. Знятися встиг лише у половині сцен. Коли він загинув, зйомки призупинились – довелось переписати майже весь сценарій, щоб поява чоловіка Дарини і зникнення в’язалися з сюжетом. Зйомки тривали замість запланованого року – два з половиною.

“Знімали в селі Вижниця Чернівецької області. Будинок героїв – це насправді хата баби Насті”, – розповідає режисер Тарас Ткаченко. – Сюжет фільму їй дуже близький, вона і сама 10 років була на заробітках в Америці. Приймала нас, як рідних. Роботи в селі немає, з 18 наших тамтешніх знайомих 14 їздять на заробітки. Роль Дмитра, чоловіка Дарини, ми спочатку пропонували іншому артистові. Але він відмовився, сказав: “Ти зробив героя п’яницею, рагулем, який поставив туалет серед двору”. А туалет і справді там стояв. Бачили би ви, як раділа хазяйка, коли ми попросили його прибрати для зйомок. Ми взагалі у цьому селі тепер – мєсні звьозди. Кіно обов’язково покажуть у Вижниці. Але найважливіша прем’єра буде у Генуї. Наші заробітчанки прийняли нас там, як рідних. Ще й передали гроші на машину швидкої допомоги для АТО.

Зі слів продюсера фільму Володимира Філіппова, восени “Гніздо горлиці” вийде в ефір одного з українських телеканалів, до телеверсії увійдуть додаткові фрагменти. Національний кінопрокат розпочнеться у листопаді цього року.

____________________________________

Більше новин:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Громадянам України що опинилися у скрутному становищі за кордоном, надаватимуть державну підтримку

Чи стануть італійцями діти іноземців, що набули італійське громадянство?