in

Поява біометричних паспортів в Україні до кінця року малоймовірна

Поява біометричних паспортів в Україні до кінця року малоймовірна. У запровадженні такої практики, яка є однією з умов введення в Україні безвізового режиму з Європейським Союзом, сумніваються громадські експерти. Вважають, що до такої системи нашій державі ще далеко технічно. Тим більше, що є зауваження до нинішньої процедури. Недоліки показало соцдослідження.

Львів і Донецьк – для порівняння. Юристи із двох регіонів підсумували проблеми нинішньої процедури видачі закордонних паспортів.
У нашій області опитували 200 відвідувачів відділів громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Львова. Також Дрогобича, Бродів, Стрия, Яворова, Сокаля. Виявлено факти вимагання довідок, які не передбачені законодавством. Додаткові довідки, а отже додаткові витрати для громадян. «Це так звана довідка про несудимість, яка коштує біля 13 гривень. Таких респондентів було 21%. Також страхові поліси на життя – 31, 1%», –   каже голова Львівського юридичного товариства Андрій Лепак.

У Донецьку ситуацію в „ОВІРах” з*ясовували „таємні споживачі”, які проходили всю процедуру отримання закордонного паспорта. Страхових полісів у відповідних структурах Донеччини не вимагали. Але вимагали довідку про несудимість. «Ми проводили робочу зустріч із керівником
Міграційної служби Донецької області і дізналися, що така довідка насправді введена внутрішньою вказівкою, яка діє у МВС. Але ми не дізналися, чому вони не мають цієї вказівки у публічному доступі», – розповів юрист фонду «Правова освіта» з Донецька Леонід Чернявський.

Не зрозумілим, на думку юристів, є той факт, що за оформлення паспорту громадянам потрібно платити різну вартість, в залежності від терміну. Адже, наприклад, держмито є сталим. Також є питання до вартості бланків. «Аби отримати закордонний паспорт, ви маєте сплатити 150 гривень. Стурбованість експертів визвало те, що ця сума ніде не закріплена. Нема обґрунтування, чому саме 150 гривень», – додає Леонід Чернявський.
Громадські експерти Львова і Донецька  вказали також на відсутність повної інформації про перелік необхідних документів, неналежні технічних стан „ОВІРів” та якість послуг. Звідси – черги. На Львівщині: 20% респондентів заявили, що провели в черзі понад 3 години. Стільки ж – до 3 годин. І на відсоток менше чекали до двох годин. А загалом лише 30% опитаних громадян на Львівщині задоволені відповідними послугами.

З усіма цими зауваженнями експерти підуть до керівництва відділів громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб у своїх областях. При цьому визнають – проблема більше не регіонального, а загальнодержавного рівня.

 

Ірина Мартинюк,

Львівська хвиля

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Провидці помилились із місцем землетрусу

Моторошно залишатися із своїми болями на одинці…