in

Декларація про прибутки доглядальниць та домашніх працівниць

За італійським законом, усі хто отримує прибутки в Італії від найманої чи автономної роботи, збов’язані щороку декларувати свої прибутки. Цією декларацією громадяни демонструють скільки вони заробили за рік. Пропорційно прибуткам, громадяни зобов’язані сплатити податки, згідно процентних показників, встановлених законом: чим більший прибуток, тим більшою буде сума податків. Податкове право передбачає, що декларацію про прибутки слід робити, якщо річний прибуток перевищує встановлену суму. Вона визначається щороку. Це, зокрема, стосується домашньої прислуги та доглядальниць, як громадян країн що входять до ЄС, так і поза нею.

 

 

За італійським законом, усі хто отримує прибутки в Італії від найманої чи автономної роботи, збов’язані щороку декларувати свої прибутки.

Податкове право передбачає, що декларацію слід робити, якщо річний прибуток перевищує встановлену суму. Вона визначається щороку. Це, зокрема, стосується домашньої прислуги та доглядальниць, як громадян країн що входять до ЄС, так і поза нею.

Усі домашні працівники, (доглядальниці, покоївки, няні) отримують заробітну плату, та внески у фонд соціального забезпечення, які щоквартально виплачуються роботодавцем безпосередньо до інституту соціального забезпечення (INPS).
У контрибути, однак, не входять, податки, що кожен працівник зобов’язаний платити, для доступу до послуг, забезпечених державою, як то школи, лікарні, тощо.

За італійським законом, усі хто отримує прибутки в Італії від найманої чи автономної роботи, збов’язані щороку декларувати їх. Цією декларацією громадяни демонструють скільки вони заробили за рік. Пропорційно прибуткам, громадяни зобов’язані сплатити податки, згідно процентних показників, встановлених законом: чим більший прибуток, тим більшою буде сума податків.
Декларацію про прибутки звуть “UNICO”, її слід подати у період з травня по вересень.

Громадяни мають можливість отримати зниження суми податку у таких випадках:
•    якщо вони мають родичів, або неповнолітніх дітей на утриманні;
•    для купівлі ліків та оплати візитів лікаря;
•    за наявності витрат на оренду житла;
•    за наявності виплати банківських позик на купівлю житла;
•    за наявності витрат на капітальний ремонт житла.
Податкове право передбачає, що декларацію про прибутки слід робити, якщо річний прибуток перевищує встановлену суму. Вона визначається щороку. Це, зокрема, стосується домашньої прислуги та доглядальниць, як громадян країн що входять до ЄС, так і поза нею.

Увага:
Ті, хто зобов’язаний до подачі декларації про прибутки, але не зробив цього (у випадку викриття представниками податкової поліції) буде притягнутий до адміністративної відповідальності (штрафу). Якщо ж прихований прибуток перевищує суму, встановлену законом (приблизно 60 тисяч євро), до порушника застосовується кримінальне покарання.
Домашній працівниці, яка відпрацювала 365 днів на рік, за законом належить “податкова знижка”. У випадку, якщо сума усіх отриманих за рік зарплат не перевищила 8 тисяч євро, за законом працівник не зобов’язаний декларувати свої прибутки. Якщо цей ліміт, перевищено, потрібно задекларувати прибутки та вияснити, чи маєте ви право на податкові знижки.

Де і як подати податкову декларацію
У період травень-червень можливо звернутися у CAF (Центр асистенції у податкових питаннях), які безкоштовно (або за невелику суму) допоможуть підготувати вам документи для подачі декларації. Також можливо звернутися до комерціаліста, який подасть декларацію від вашого імені.

Слід подати наступні документи:
1. бланк CUD (сертифікат, виданий роботодавцем до березня 2011, у якому вказано усі виплати за 2010 рік). До видачі такого документу роботодавця зобов’язує Національний колективний контракт для домашніх працівників (документ, у якому описується усі права та обов’язки працівників та роботодавців);
2) фіскальний код працівника, коди дітей, чоловіка/дружини, які перебувають на його утримані. Для працівників, громадян країн з-поза ЄС слід подати довідку про стан сім’ї, якщо його діти проживають в Італії, або еквівалентний документ, отриманий у країні походження, перекладений на та завірений італійським консульством;
3) квитанції можливих медичних витрат (оплата візитів лікаря, купівля ліків, аналізи та ін.);
4) квитанції можливих витрат на оплату оренди житла;

Увага:
Отримати знижку на оплату оренди можна лише у випадку, якщо контракт було зареєстровано у податковій поліції.
Комерціаліст чи працівник CAF вивчать подану документацію, та визначать чи домашній працівник повинен подавати декларацію про прибутки, та оплатити податки (IRPEF), пропорційні отриманому прибутку.
 

Адвокат Маша Сальваторе,
переклад Маріанни Сороневич

 

Читайте також:

Декларація про прибутки в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Офіційний гімн Євро 2012 Україна/The official anthem of EURO 2012 (VIDEO)

Про нерухомість в країні походження слід повідомляти італійським податківцям