in

В Удіне прозентовано книги українських авторів в Італії

   4 листопада, в місті Удіне (Північна Італія), відбувся літературний вечір «Магія рідних слів». На ньому проводилася презентація книг Володимира Каліки «Перепливу Дунай», Катерини Русин «Обереги Карпат» та Світлани Шмакової «Дорога до раю».

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Того дня в українців з Удіне гостювало аж три книжки. Три книги, як три посестри.
Ошатний та змістовний том під назвою «Перепливу Дунай. Комп’ютерний епос»  (в-во «Сполом», 2012. – 320 с.) представляла одна з упорядників збірки, донька поета пані Світлана Солотва. З надзвичайною цікавістю знайомилися присутні з біографією та творчістю уродженця села Козаки, що на Жовківщині Львівської області, автора поетичних збірок «Райдерево» (К. Молодь, 1970 р.),  «Рубікон» (1980), «Цивілізований Адам та комерційна Єва» (1992), члена Спілки письменників України Володимира Петровича Каліки.
Сім розділів книги промовисто ілюструють непересічний поетичний дар західноукраїнського поета-шестидисятника Володимира Каліки.

До участі у обговоренні поетичного збірника наші краяни підготувалися серйозно і заздалегідь. Зачитували і декламували уривки та цілі поезії Наталія Бубенчик, Олеся Магус, Віра Бабенко,Ольга Сичик та інші. Їхні емоційні відгуки про відчуття після читання віршів зворушували до глибини душі. Не залишають байдужими одвічні теми захоплення українською природою, прагнення до злагоди, гордість за героїчну минувшину, любов до рідного краю. Позитивним підсумком звучали оптимістичні рядки поета: «Взяти журбу за барки – просто любити, просто вірити – то є велике щастя».

Олеся Магус: «Книжку собі придбала. Її з собою постійно ношу в сумці. Коли маю час, то її читаю. Безумовно, це поет-феномен. Додає відваги, сили, волі. Збуджує мислення. А надзвичайно подобаються мені рядки: «Чи доживусь колись до того дня, коли закінчиться поміж людей гризня!».

Книга «Обереги Карпат» – продовження розповіді Катерини Русин про долю переселенців-лемків з Польщі в Україну. Першою побачила світ книга «Обереги Бескидів».

На жаль, не стало 75-річної авторки книг, берегині-пропагандистки і активної учасниці світових лемківських з’їздів, здибанок, ватр і фестивалів. І уже про неї та її книги розповідають її дочка Роксолана  та внучки Ілона Курташ та Катерина Русин.

З надзвичайною любов’ю і теплом згадувала пані Роксолана свою маму. Приклад конкретної лемківської родини, що віддзеркалює історичну епоху, трагедію цілої етнічної групи,  є зібраним образом переселенців, насильно вивезених з одвічних поселень і порозкиданих по світах.

Хотіла усіх людей пригортати до себе. Нескорений дух, гаряча лемківська кров спонукали Катерину Русин до постійної пропаганди традицій, створення у Рожнятині етнічного товариства, яке з часом розгалузилося та стало тією пуповиною, що живить і підтримує світовий лемківський рух. З власної ініціативи та коштів започаткувала встановлення хрестів на запущених могилах прадідів на території теперішньої Польщі.
Мамині традиції шанують та помножують вдячні діти та онуки. Взяли з усією відповідальністю на себе усі обов’язки невтомної берегині. Старанно виконують заповіти. У майбутньому зобов’язані опрацювати усі мамині записи, зібрання, фото, і видати книгу «Обереги Альп». Адже від самого початку було задумано Катериною Русин трилогією донести до читача історію поколінь переселенців, яка і зараз розводить по світах уже внуків і правнуків.

Авторка книги «Дорога до раю» (“La strada verso il paradiso”) Світлана Шмакова своїх героїнь не вигадує. А пише портрети з оточуючих її українок, що живуть і працюють за кордоном. Двомовне видання дозволяє італійському читачеві глибше познайомитися з персонажами книги, яких вони бачать і спостерігають у повсякденні. Оцінити не тільки самовідданість у праці, а й прилучитися до їх культурних коренів.
Літературний вечір організували члени асоціації «Україна-Фріулі» (Голова Вікторія Скиба).

Учасники хору «Злагода» під керівництвом Віктора Гуцуляка супроводжували співом увесь культурний захід.  Для цього вечора вони розі- вчили та підготували численні лемківські пісні.
Сольні номери виконували Тетяна Деревець та Ілона Курташ.
У концерті взяли участь і маленькі українці. Хореограф Алла Терещук із своїми маленькими вихованцями підготували для присутніх «Танець з парасольками».

Заледве вміщувала усіх бажаючих зала у церкві Madonna del Carmine, що в Удіне. На свято приїхали численні гості. З вітанням і найкращими побажаннями виступив голова громадської правозахисної організації громадян України в Італії “Оберіг” Венеція-Местре Юрій Журавель.

З задоволенням розбирали присутні 21-й випуск власної друкованої газети «Лелеки» (Галина Котляренко).

Олена Канарчик

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Запрошуємо на захід, присвячений Голодомору

На шлюпці через Середземне море