in

“Ти за мамою не сумуєш, тільки посилку чекаєш?” – у Києві презентували фільм про заробітчанок

  Документальний фільм “Жінка-банкомат”, який розповідає про українок, які змушені працювати в Італії, щоб утримувати своїх дітей та матерів.

Фільм — власне виробництво телеканалу “1+1”. Щоб привернути увагу перехожих до проблеми заробітчан, канал біля свого офісу розмістив аплікацію-імідж в стилі арт-проектів Бенксі.

Героїнями документальної стрічки стали жінки з Львівщини, Івано-Франківщини та Київщини. Всі вони виховують дітей без чоловіків, лише в однієї чоловік живе в їхньому будинку і чекає, поки дружина покличе його до себе. Для того, щоб діти могли вчитися, мали дорогі речі, і щоб зробити ремонт у будинках, ці жінки вирішують їхати в Італію. Там вони прибирають квартири, доглядають за літніми людьми.

“Сеньйор — знаний в Італії професор. Зараз він має 90 років. Я його мию, годую, спілкуюсь із ним з ранку до вечора. За це маю 250 євро на місяць”, – розповідає одна з героїнь фільму Тетяна. Худий чоловік не може сам лягти на ліжко, Тетяна розгинає йому ноги.

Фільм паралельно показує життя заробітчанок і життя їхніх родин в Україні. 11-річний хлопчик поспішає в бібліотеку, щоб поговорити по скайпу зі своєю мамою, яка працює прибиральницею в Неаполі. Середина дня, і мама не зявляється в мережі.

“Прийди ввечері, не переймайся”, – поплескує хлопчика по плечу бібліотекарка. В цей час його мама Галина саме на роботі. А ввечері вона ділиться з сусідкою по квартирі переживаннями: “Він так сумує. Я йому кажу: ти ж бачиш мене по комп’ютеру. А він: то я ж не можу тебе обійняти по комп’ютеру”.

Робота в Італії затягує. Приїхавши на деякий час, жінки там залишаються на дванадцять років. За час розлуки діти починають сприймати їх тільки як джерела, від яких поступають гроші й дорогі речі.

“Ось мені мама передала сукню, я в ній сьогодні була в церкві. Всі дуже звертали увагу. – показує 16-річна донька заробітчанки чорну обтягуючу сукню з глибоким вирізом. – Ще вона купила мені квадроцикл та дорогий фотоапарат”.

“Син мене все питає: “Мамо, а коли гроші пришлеш?” Я йому: “Ти за мною не сумуєш, а тільки посилку чекаєш?” – заробітчанка Галина намагається не плакати.

“Моя мама теж була на заробітках в Італії, – розповідає продюсерка фільму Наталя Якимович. – Я в той час була вже студенткою. В певний момент ми, діти, сказали їй, що вже достатньо. І вона повернулась”.

За словами Наталі, фільм знімався 2 місяці. Героїв знаходили через особисті знайомства та робили оголошення. Прем’єра його відбулася в понеділок, 26 серпня, о 23:00 на каналі “1+1”.

Катерина ЦИБЕНКО

http://gazeta.ua/

Фільм можна переглянути ТУТ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Іван Павло II буде зарахований до лику святих у грудні

Заробітчанка – “Жінка-банкомат”- документальний фільм телеканалу 1+1