in

Дебати з приводу кризи в України на святі народів у Варезе

ФОТОГАЛЕРЕЯ

 22 червня 2014 року вже шостий раз поспіль свято народів «Le piazze del Mondo» заполонило центральну вулицю північно італійського міста Варезе і привернуло увагу зацікавлених у пізнанні багатьох культур, різних мов, проблем, історій, смаків, релігій, етнічних рукотворів, парфумів, національного вбрання, кулінарних рецептів, друкованої продукції та незвичайних ідей з усього світу, які представляли 15 етнічних груп з усіх континентів. Разом з ними участь у святі взяли численні італійські асоціації. Всі вони згуртувалися завдяки Coordinamento Migrante разом з  ACLI, Cisl dei Laghi, Cgil Varese e Uisp.   Подія була скерована на поглиблення взаємної інтеграції між іммігрантами та  корінним населення Італії.

   Українців в місті Варезе знають, як активну і дієву громаду. Цього року свято народів було безпосередньо делеговане Україні у зв’язку з подіями, які там відбуваються. Програма заходу розпочалася з дебатів за круглим столом на актуальну і болючу тему «Криза в Україні». Відзначалася значна зацікавленість італійської і міжнародної спільноти довідатися з перших уст правду про причини і спровоковані кризою наслідки в Україні. Відкрита, багатостороння і гостра дискусія в якій кожен присутній мав можливість висловити свою думку, показала, що  українські іммігранти в Італії не байдужі до подій, які розгортаються в Україні, хоча тривалий час працюють за її межами.  Якраз у тому і полягає патріотична місія українських громадян за кордоном, донести до міжнародної спільноти думки і побажання українського народу жити в мирі, в єдності, будувати незалежну, демократичну країну і стати членами Європейської спільноти.

Модератором дискусії став журналіст Еммануеле Валенті (Народне Радіо, Мілан), який побував в гарячих точках східного регіону України і розказав про набуті враження. Свою позицію з приводу нагальних подій висловив також президент Європейської Італійсько – Української Асоціації «Майдан» Фабіо Преведелло (Бусто Арсіціо, ВА). Фабіо щиро і об’єктивно переймається долею України, відчуває себе українським патріотом, розділяє і маніфестує погляди своєї дружини – українки Алли і спільних друзів, докладає значних зусиль для посильної матеріальної та моральної підтримки українського руху спротиву проти насильства і сепаратизму в Україні.

   Не обійшлося і без сепаратистських провокацій з боку осіб невизначеної національності та сумнівної громадянської приналежності, що дійшли аж до спроби кинути під ноги національну символіку України і вимагали замінити її на георгіївські стрічки. Але цей факт не затьмарив програму дебатів, а лише допоміг зрозуміти спостерігачам у чому полягає причина конфлікту в Україні, різницю в рівні культури донесення своєї думки до слухача, підкреслив патріотизм і рішучість українців відстоювати свої національні цінності.
   Завдяки старанням Софії Остафійчук і Лідії Бондаренко та її групи  підтримки, розгорнулася мальовнича виставка українського прикладного мистецтва. До речі сказати, Лідія росіянка за національністю, проживала тривалий час на сході України. Її родина змішана – чоловік українець. Лідія є великою прихильницею української культури і хоча дуже болюче сприймає теперішні протиріччя між нашими народами, але виступає за мир та підтримує ідею єдності України.

   Музичну частину української маніфестації на святі народів забезпечили Юрій Голуб разом з музикантами, любителями української пісні Володимиром Стасюком та Іваном Блошкою.

   Українці доклали свої зусилля у приготуванні страв до столу етнічної кухні, що розгорнувся просто на площі і кожен охочий мав можливість поласувати екзотичними яствами. Відвідувачів свята частувала своїм запашним короваєм Наталя Стасюк.

   Таким чином надана можливість висловитися, перетворилася у Євромайдан – Варезе! Українську громаду нашого міста приїхали підтримати земляки – однодумці з Луїно, Бусто Арсіціо, Іспра, Асоціації «Відродження України» з Мілана за що ми їм безмежно вдячні, бо така подія відбувалася вперше у нашому місті і мала важливе значення.

   В цей день «Слава Україні» прозвучало особливо гучно в північно італійському місті Варезе!

Марія Гайдай, Варезе

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вийшла книжка про українську трудову імміграцію від Петра Гаврилишина

Дебати з приводу кризи в Україні на святі народів у Варезе (ФОТО)