in

Революція Гідності у супроводі скрипки

   У Мантові, що на півночі Італії, в рамках музичного фестивалю «Етеротопіє» відбувся український ранок, що мав на меті привернути увагу італійського суспільства до політичних реалій України.

 

ФОТОГАЛЕРЕЯ

«Етеротопіє» – фестиваль звуку та фортепіано, єдиний у своєму роді на національному рівні в Італії. Він відкриває нові музичні горизонти: пропонує новий репертуар не забуваючи культурну спадщину минулого. Два тижні щоденних музичних заходів провели слухачів подорожжю від класичного до сучасного, від історичного авангарду до електронної музики і джазу. Музичні заходи переплелися із тематичними зустрічами, в одній із яких центральною темою були політичні події в Україні.

Український Майдан уособлює у собі мистецтво супротиву. У Київських подіях не останню роль відігравали митці, розпалюючи вогонь української революції. Народження модерної нації співпало з народженням нової естетики та нових форм мистецького буття. Народний артист України Олесь Семчук – один із «екстремістів» від мистецтва що був у гущині революційних подій Майдану, став ініціатором тематичної музичної зустрічі «Від Помаранчевої революції до Революції Гідності».

В неділю 29 червня Аудиторіум Монтенверді запросив гостей на музичний ранок із метою об’єктивного висвітлення недавніх та актуальних подій в Україні.

Захід співпав із підписанням угоди про асоціацію із ЄС, тож його організатори привернули увагу до шляху, який довелося пройти нашій країні, захищаючи основні європейські цінності – право на свободу та людську гідність.

Ведуча Маріанна Сороневич, головний редактор «Української газети» в Італії почала захід ближчим знайомством із Україною ілюструючи розповідь аудіовізуальним супроводом. Зал не стримував емоцій під час перегляду мініфільмів у пам’ять Небесної сотні, з увагою сприймав огляд подій пов’язаних із анексією Криму та АТО на Донбасі, у яких червоною ниткою проходить втручання Росії у внутрішні справи України.

Гостями акції стали представник мера міста  Мантови пані Джулія Лонгіні, Президент міської ради Джуліано Лонгфільс, та консул України в Мілані Сергій Пода. Пан Лонгфільс висловив політичну підтримку Україні та вручив її дипломатичному представнику пам’ятні подарунки.

Захід був огорнутий у чарівні звуки творів українського композитора Мирослава Скорика у виконанні скрипаля-віртуоза Олександра Семчука. Музика задавала загального тону, підсилювала трагізм теперішніх подій та вселяла надію на майбутнє України.

Українські музиканти в Італії продовжують традицію, яку започаткував український композитор, диригент, співак, класик європейської музики Максим Березовський, що у вісімнадцятому столітті був відряджений до Італії на навчання у Болонській філармонічній академії, де, близько восьми років, брав уроки у відомого композитора та історика музики падре Джованні Батіста Мартіні.

Народний артист України із блискучою кар’єрою маестро Семчук живе в Італії з 2002 року активно співпрацюючи з кращими музикантами. Викладав у музичних академіях у Фьезоле, Флоренції та консерваторії у Відні, з 2011 року очолює струнну кафедру в Міжнародній Академії “Зустрічі з Маестро” в Імолі.

На завершення, на сцену вийшли українки що живуть в Мантові, засвідчивши своєю присутністю підтримку сказаного протягом заходу та глибоке співпереживання за майбутнє Батьківщини.

Марійка КОЗАЧАК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська весна у виставці Ірини Литвиненко та Марії Анохіної у Мілані

Революція Гідності у супроводі скрипки (ФОТО)