in

Досвід роботи волонтерів на виборчій дільниці у Мілані

   Про роботу волонтерської групи на виборчих дільницях 900032 та 900121 в Мілані розмовляємо з координатором волонтерів Півночі Італії Березенським Миколою.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Як визріла ідея сформувати волонтерський корпус на Півночі Італії?

Ідея організації волонтенського корпусу на Півночі Італії  виникла давно. Щоразу коли проводяться масові заходи, маніфестації, а тим більше вибори різних рівнів  відчувається потреба в людях, які здатні підтримувати громадський порядок, спрямовувати багаточисельні потоки людей, надавати інформацію про стан справ, створювати комфорт для виборців прибулих з різних регіонів Італії.

Ця ідея була опрацьована  завчасно і подана на розгляд, коли тут в Мілані перебував Себіга Андрій Іванович, голова Консульських відділів при Міністерстві закордонних справ України. Схемa діяльності волонтерської групи схваленa і затвердженa. З боку Генерального Консульства в Мілані волонтерський корпус координує комерційний консул  Ворона Володимир.

Яким чином  розприділили обов’язки серед членів волонтерської групи?

Зараз волонтерський корпус налічує 67 осіб. Мета діяльності волонтерів полягає в тому, щоб потік виборців був правильно скерований і не зважаючи на чисельність людей не виникло хаосу на виборчих дільницях. Волонтери розділилися на кілька підрозділів, залежно від функцій, які вони виконували. Волонтерський корпус поповнився людьми з різних регіонів Півночі Італії. Групи очолювали координатори: Біжик Галина (Варезе), Сагайдак Олег (Генуя), Федорків Ігор (Венеція), Титаренко Андрій  (Бреша), Кухарчук Мирослав (Мілан, Бергамо), Симотюк Петро (Мілан), Камінський Констянтин (Мілан), Лащук Сергій (Мілан та провінція). Координатори прослухали курс інструктивної підготовки.

В день виборів при вході на площу перед Генеральним Консульством виборців зустрічав інформаційний підрозділ, перевіряв наявність у списках і видавав виборцям їхні порядкові номери. До цього підрозділу було залучено молодь, яка вправно володіє комп’ютерами це: Стасюк Ярослав, Микуляк Ігор, Олійник Євген, Веклич Олег, Платаш Валентин, Посівник Михайло, Бота Віталій, Біжик Ірина, Микитюк Ольга. Їм ми довірили також робити фото і відеорепортажі про подію.
Після того виборці проходили означеними коридорами і потрапляли на виборчу дільницю.
Медіа-підгрупа забезпечувала розваги, музичний супровід, не давала людям скучати в чеканні. Координатори Блошка Іван, Стасюк Володимир, Голуб Юрій.
Жіноча волонтенська підгрупа опікувалася створенням комфорту для людей, роздавали воду, каву, чай, канапки, допомагали матерям з дітьми та інвалідам. Координатор Березенська Оксана.

Як ви співпрацювали з італійськими правоохоронними органами?
.
Дружні, витримані, ввічливі, позитивні, ми тісно співпрацювали з правоохоронними органами, поліцією, карабінерами, які похвально відгукнулися про високий рівень дисципліни на дільницях та організацію  виборчого процесу і дякували нам за допомогу. Цього разу не було зафіксовано жодного прикрого випадку. Деякі непередбачувані ситуації ми вправно усунули без негативних наслідків.
Доречі сказати, нам допомагав молодший лейтенант Сергій Петелько – майданівець, воїн АТО. Сергій вижив на Савур-могилі, був поранений, лікувався, а тепер перебуває  у короткій відпустці в Павії, де працює його мама і голосував на виборчій дільниці в Мілані.

Цього разу відзначався значний спад активності виборців, порівняно з травнем, коли вибирали Президента України. На вашу думку чи не пов’язано це з організаційними проблемами, які виникли тоді на виборчій дільниці в Мілані? Чи може вплинула зайнятість наших краян на роботі?

Ми проаналізували всі прорахунки і цього разу підготувалися якнайкраще. Вважаю, що все залежить також  від бажання людей і рівня їхньої громадянської відповідальності,  відношення до важливої справи виборчого процесу. Розкажу вам про  випадки, які запам’яталися цього разу. На вибори приїхала одна українка зі своєю підопічною на інвалідній колясці. Жінка добиралася до Мілана поїздом. По дорозі їй допомагали  внести басусю з коляскою у поїзд, добратися до виборчої дільниці, а тут уже ми опікувалися неповносправною сеньйорою поки українська бадантка пішла на виборчу дільницю голосувати. Були також батьки з малими дітьми, то діти теж долучилися до спільної справи – волонтери організували пункт, де діти створювали малюнки для воїнів АТО. Тобто, хочу сказати, якщо є бажання,  можна знайти і можливості приїхати і віддати свій голос на розвиток демократії в Україні, бо як же тоді лементуватися з різних причин, якщо не зробив найменшого, що від тебе залежить.

Як можна вступити до корпусу волонтерів?

Зараз ми плануємо створити статут корпусу волонтерів і розвинути цей рух на Півночі Італії у різних напрямках, але наразі ми не являємося офіційною організацією. Надійне ядро однодумців згуртувалося само собою, до нас приєдналися наші друзі, громадські активісти, небайдужі люди. Завжди раді новому поповненню з числа безкорисливих людей, які мають бажання долучитися до загально корисної справи.

З координатором волонтерів Півночі Італії

розмовляла Марія Гайдай

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Добровільне переривання вагітності в Італії

Волонтери на виборчій дільниці у Мілані (ФОТО)