in

Українці пройшли Маршем Миру вулицями Мілану

  Українці північної Італії на Марші Миру у Мілані на різних мовах світу закликали до припинення війни в Україні

ФОТОГАЛЕРЕЯ

29 березня, в неділю, українці північної Італії зібралися на марш миру в Мілані на площі Лагоста. Для участі у заході приїхали українці з навколишніх міст: Бреші, Емілії Романії, Венеції – справжні патріоти України, яким не байдужа доля своєї держави.

Дівчата  одягнулися в українські національні костюми, хлопці- теж вишиті сорочки та й дехто, навіть,  шаровари. Основною темою березневої маніфестації повне припинення війни на нашій неньці-Україні та мир на всій планеті.

Звучали українські пісні, майоріли жовто-блакитні стяги, виднілася повсюди українська символіка: сині та жовті стрічки, прапорці, кульки, віночки, вишиванки, квіти. Люди тримали в руках паперових білих голубів – символу миру.  Несли плакат із словом  «мир» на багатьох мовах світу, гасло «Будь ласка, моліться за Україну!». Дехто мав футболки із надписом «Україна за мир!». Демонстранти крокували з  багатометровим українським прапором. Організатором цієї весняної демонстрації – спілка «Альянс волонтерів».

Ось і зібралися вже всі. Озвучують по гучномовцю програму сьогоднішнього дійства. Співаємо спочатку український, а потім звучить і італійський гімн. Вже вирушаємо, шикуємось в колону. Йдемо…

Попереду нас – італійська міліція, яка перекриває рух на поперечних вулицях. За нею їде автомобіль із апаратурою, з якої ллється українська музика. Далі козак несе коровай на вишитому рушникові із дівчатами-україночками.

Вирушаємо від площі, що знаходиться поблизу вокзалу «Порта Гарібальді»  та проходимо вулицями і просуваємось до вокзалу «Центральний». Йдучи, співаємо, аж тут чути у рупор: «Слава Україні!», а ми дружно відказуємо: «Героям слава!». Також чується багатоголосе: «Мир!», «Мир на Україні!», «Мир по всьому світі!», «Паче!».

Проїжджі та перехожі зупиняються, роздивляються на нашу мирну ходу. Виглядають жителі із вікон своїх будинків, що ж то за такий шум стоїть. Цікавляться?!

Кортеж зупиняється на прилеглій площі до Центрального вокзалу в Мілані. Маленькі діточки випустили в небо жовто-блакитні кульки в знак підтримки миру. Кожен бажаючий може взяти слово: виступали організатори та представники громад із різних міст.

Звучало: «Нам, всім українцям, треба частіше збиратися на такі акції та молитися  разом за нашу Україну, за мир, за її майбутнє. Ми – є майбутнє України і від нас залежить дуже багато. Ми, українці, які розкидані по всьому світу, маємо показати і доказати всім, що ми є волелюбний народ.  Ми є велика єдина українська громада за кордоном. Так і Україна має бути одна єдина соборна і всі підхоплюють: «Одна єдина соборна Україна!».

Україна є мирна держава. Зараз вона втягнута у війну тому, мусить захищатися від агресора. Коли ми переможемо, то вже ніхто не зможе сказати, що наша воля та суверенітет дістався нам легко.

На жаль, ми здобуваємо цю перемогу жертвами наших співвітчизників. Ми, як нація стаємо все сильніше. І коли переможемо, то наша воля, наша слава, не вмре, не загине. Цей марш миру має проводитися по всій Італії. Щоб всі знали, що українці- це мирна нація, яка виступає за мир на всій планеті…».

Дай, Боже, мир та спокій Україні та й у світі! Сподіваємось, що воно так і буде…

Валентина КОВАЧ

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

З 1 квітня дані про дітей більше не будуть вноситися до закордонних паспортів батьків

Українці пройшли Маршем Миру вулицями Мілану (ФОТО)