in

Марія Гайдай знайшла людей, сильніших від страху

   6 червня 2015 року в північно – італійському місті Варезе відбулася презентація відео проекту української трудової іммінгантки Марії Гайдай «Сильніше від страху» (Più forte della paura).


ФОТОГАЛЕРЕЯ

Як народився задум створити фільм?

«Спочатку було слово» – жартує авторка. Власне фільм це результат багаторічних спостережень за життям іммігрантів в Італії та особистого досвіду, які два роки тому уже втілилися у книжку «Італійський період», а тепер діапазон висвітлення теми розширився.

У фільмі переплітаються розповіді шістнадцяти учасників відео проекту, що походять з різних країн світу: Сальвадору, Перу, Марокко, Коста д’Аворіо, Домініканської Республіки, Албанії, Румунії, України, а також Італії, бо йдеться не лише про імміграцію, а й про професію домашніх асистентів, доглядальниць, яка набуває все більшого визнання, як професія з часу створення закону та національного контракту на роботу у цій сфері.

Як вдалося об’єднати цих людей в один проект?

Я давно займаюся волонтерством, разом з колегами делегую свій час, працюючи в Acli – християнській асоціації італійських працівників (в цю категорію входимо і ми – іноземці, які мають дозвіл на проживання і працю на території Італії). На базі цієї асоціації існує наша Acli Colf, що об’єднує домашніх асистентів, доглядальниць. У цій сфері здебільшого працюють іммігранти, але все частіше до нас долучаються й італійці. Асоціація надає юридичну, психологічну, медичну, інформативну підтримку особам, які потребують такої допомоги, а також організовує навчальні курси, круглі столи, розважальні заходи, туристичні поїздки. За сприяння асоціації народилося чимало ініціатив, там знайшла підтримку і належну технічну базу й моя ідея про створення фільму, презентація якого відбулася в межах святкування 70 річниці від дня заснування Acli.

Що має на меті відео проект «Сильніше від страху»?

Відео проект неформально ілюструє, як бажання змінити своє життя, реалізувати заповітні мрії і адоптувати власні проекти до реальності сьогодення, змітають усі перешкоди і перемагають страх перед невідомим. У фільмі намагаюся розповісти про те, що іммігранти не є загрозою для суспільства, вони прикладають чимало зусиль, щоб інтегруватися, чесно виконуючи нелегку і корисну для суспільства роботу.

Кожна з іммігрантських історій вартує окремого фільму, але довелося обмежитися коротким часом. Планую, використати шестигодинний відзнятий матеріал і змонтувати ще одну серію проекту.

На презентацію фільму «Сильніше від страху» прибула Раффаелла Маіоні – відповідальна національної Acli Colf. На зустрічі були присутні керівники Аcli Варезе, а також учасники проекту, які отримали в подарунок диски з записом фільму.

Презентація завершилася спільною вечерею та була прикрашена чудовим виступом дитячого перувіанського танцювального колективу.

Фільм можна подивитися ТУТ та на YuoTube.

Спілкувалася та фотографувала

Олеся Олендій

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Марія Гайдай знайшла людей, сильніших від страху(ФОТО)

Фестиваль Україна у Тоді (ФОТО)