in

Подорож Україною не виїжджаючи із Єзі

   Україну вперше презентували на святі “Пізнай світ, подорожуючи на 0 км”
 

 
У місті Єзі пройшло свято, що запросило італійців подорожувати світом, не покидаючи рідного міста. заходів. “Пізнай світ, подорожуючи на 0 км” (“Esplora Mondo Viaggi a km 0”) відбувся 13 червня, де Україна була презентована вперше.
 
Серед запрошених до участі держав не забракло й Укаїни, яку гідно презентували українці різних місць регіону Марке, зокрема: Анкони, Єзі, Нумани, Фальконари, Філотрано, Чівітанова та Пезаро. 
 
Наш стенд, оформлений зразками українського побутового мистецтва, припав до смаку іноземним гостям свята, та зворушив наших краян, котрі на якусь мить опинились в рідній домівці.
 
Тут гостей зустрічали хлібом та сіллю. На столі – вишивані скатертини та рушники, побутові кухонні знаряддя, вишиті ікони. Центральним експонатом стала розфарбована квітами українська піч-мазанка. 
 
Була можливість ознайомитись з літературою про Україну, написаною італійською мовою. Тихо лунали українські пісні, які переносили усіх в чарівний куток світу, куток під назвою Україна… 
 
Поруч зі стендом, плетений нашими талановитими майстрами, тин, під яким розсіялися діточки різних національностей, щоби навчитись плести справжніх українських віночків. Спокусили наші віночки багатьох дорослих, зацікавлених цією давньою традицією. Гості ставили питання стосовно історичних фактів та наших неповторних традицій, а також виявили їх небайдужість до сучасних подій в Україні. 
 
Захід, фінансований Європейським Союзом та Міністерством Внутрішніх Справ Італії за залученням Європейського фонду інтеграційної політики, мав на меті показати красу культур різних країн. 
 
Організаторами цього свята виступили COOSS Marche Jesi та Centro dell’Integrazione м.Єзі, які залучили до співпраці безліч місцевих організацій, зокрема асоціацію «Українці в Марке».
 
Марина Бут
Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Світ пізнавав Україну завдяки святам у Єзі та Пезаро(ФОТО)

Як українські діточки “Святі народів” у Пезаро гопак співали