in

Казерта. Останній дзвоник в рідній школі

   Учні 1-11 класів прикрасили вишиванками, віночками та українською символікою центральні вулиці Казерти. Вони ішли на урочисту лінійку, присвячену ”Останньому дзвонику”

ФОТОГАЛЕРЕЯ ЗАХОДУ

Цей день був повен сонця не лише на небі, але й в очах і серцях українців, що живуть та працюють в м. Казерта. Бо, відколи культурно-духовне життя нашої громади очолив о. Ігор Данильчук, не лише літні люди, а й молодь зажила цікавим, змістовним життям.

Особливо діти. Багато з них були відірвані від українського коріння і змушені змінити оточення, мову, болісно приживаючись на чужині. А ті, що народилися в Італії, про Україну знають рівно стільки, скільки зможуть побачити під час рідких поїздок в гості до дідуся та бабусі, або й лише з розповідей батьків. Про рідний національний дух, можливість доторкнутися до української культури, звичаїв, ментальності – годі й говорити. То ж значення української школи ”Золотоуст” м. Казерти, підпорядкованої Міністерству освіти України, важко переоцінити. Це єдине джерело, де діти українців дізнаються про історію і культуру своєї Батьківщини, її свята і звичаї, привчаються бути і відчувати себе українцями. Сьогодні наша школа посідає перше місце серед українських шкіл Італії за кількістю учнів та вчителів. 82 дитини здобувають тут рідну освіту, з них 50 діток у початкових класах та 32 учні у 5-11 класах.

У цю останню неділю травня учні 1-11 класів прикрасили вишиванками, віночками та українською символікою центральні вулиці Казерти. Разом з вчителями, батьками, прихожанами нашої церкви, гостями свята ішли вони на урочисту лінійку, присвячену ”Останньому дзвонику”. На якусь хвилину всім присутнім здавалося, що вони вдома на Україні. Сцена, музика, море приємно здивованих і щасливих облич, козацький марш і урочистий вихід прапороносців. Прикладають до серця свої маленькі ручки першокласники і разом зі всією площею співають Гімн України. А ще – сльози радості і тривоги перед невідомим самостійним “завтра” в очах випускників 11-го та 9-го класів і їх батьків. Хвилювання читається на обличчях наставника школи о. Ігоря, директора школи Саловської Катерини Остапівни, завуча школи Галіч Інни Олегівни та всього педагогічного колективу. Адже саме завдяки їх немалій праці, жертовності і терпінню у нашому місті маємо нині українську школу, випускники якої у стислий час засвоюють державну шкільну програму 1-11 класів, отримують після успішної здачі атестації свідоцтва і атестати про закінчене навчання від Міністерства освіти України, та мають право вступати у будь-який вищий навчальний заклад на Батьківщині.

Учні початкових класів брали в руки перший у своєму житті документ  здивовано радісними очима шукали у натовпі маму і тата, дивилися на цей папір у жовто-блакитних кольорах із українською символікою і вперше найкраще усвідомлювали, хто вони, якої землі діти. На їх обличчях читалася гордість, усвідомлення того, що вони духовно і розумово виросли.

Діти – майбутнє української нації!

Г. В. Теленько,
Вчитель школи «Золотоуст»

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Квестура чи пошта. Куди звертатися для отримання дозволу на проживання?

Українська письменниця отримала італійську літературну премію “Strega Europeo 2015”