in

Берлусконі: я невинний, це нереально, це не та Італія, яку ми любимо, зовсім ні

  Колишній прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі оприлюднив коментар до вирішення Верховного касаційного суду у справі про податкові махінації в компанії Mediaset. Дев’ятихвилинний запис розповсюдили італійські ЗМІ. Він доступний, зокрема, на сайті газети La Stampa.

Берлусконі підкреслив у своєму коментарі, що не згоден з рішенням суду. Колишнього прем’єра обурило, що в кінці його політичної кар’єри “він був нагороджений звинуваченнями і необгрунтованим вироком, який позбавляє його особистої свободи і політичних прав”.

За словами Берлусконі, він невинний, а справа проти нього не має нічого спільного з реальністю. У зв’язку з цим він розкритикував судову систему в цілому. “Хіба це та Італія, якою ми хочемо її бачити? Хіба це та Італія, якою ми її любимо? Зовсім ні”, – заявив політик.

Рішення Верховного касаційного суду в Римі було оголошено увечері 1 серпня. Суд підтвердив вирок нижчої інстанції про ув’язнення політика і штраф, проте ухвалив переглянути заборону на заняття їм державних посад. Берлусконі не має права оскаржити нинішнє рішення, однак воно не набуде чинності доти, поки апеляційний суд в Мілані не перегляне ту його частину, яка стосується держслужби. Ймовірно, заборона на роботу в держорганах буде скорочена до трьох років.

Таким чином, 76-річний Берлусконі поки продовжить засідати в Сенаті і очолювати партію “Народ свободи”, яка входить до коаліційного уряду. Ймовірність, що колишній прем’єр виявиться у результаті у в’язниці, вкрай мала. Згідно з італійськими законами, для засуджених старше 75 років, як правило, висновок замінюють на домашній арешт або громадські роботи. Втім, сам колишній прем’єр заявив, що замість домашньому арешту обере тюремну камеру.

У жовтні 2012 року суд Мілана, який розглядав справу Mediaset, засудив Берлусконі до чотирьох років ув’язнення, заборонив обіймати державні посади протягом п’яти років і присудив штраф в десять мільйонів євро. Термін ув’язнення був автоматично знижений до одного року у зв’язку з законом про амністію, прийнятим ще в 2006 році. У травні 2013 року міланський апеляційний суд підтвердив рішення попередньої інстанції.

Кримінальну справа проти Берлусконі пов’язана з несплатою податків його медіахолдингом Mediaset за купівлю прав на американські фільми. За даними прокуратури, в 2002-2003 році компанія не заплатила бюджету близько семи мільйонів євро. Суд визнав колишнього прем’єр-міністра організатором шахрайства.

На даний момент апеляційні суди розглядають ще дві справи проти Берлусконі. По одній з них політика звинувачують в оплаті послуг неповнолітній повії, а по іншій – в організації витоку поліцейського прослуховування його політичних опонентів і її поширенні в ЗМІ. Крім того, восени має бути прийняте рішення суду у справі про підкуп сенатора колишнім прем’єр-міністром. Суди розглядали також ще дві справи про податкове шахрайство Берлусконі, однак вони були закриті за законом через давність кримінального переслідування.

http://newsru.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Суд Італії оголосив остаточний вирок Берлусконі у справі Mediaset

Українець згорів у вогні