in

Якщо домашня працівниця вирішила звільнитися із роботи. Що робити?

Якщо домашні працівниці, няні чи доглядальниці хочуть припинити трудові стосунки із власної ініціативи, вони повинні звернути увагу на деякі правила.

Повідомлення роботодавця

Передусім, за законом, вони зобов’язані завчасно повідомити про відставку.

Термін повідомлення працедавця залежить від стажу, тобто тривалості трудових стосунків та кількості робочих днів.

Якщо цей строк не дотриманий, робітник зобов’язаний виплатити роботодавцю суму, що дорівнює його зарплатні за цей період.

Терміни попередження

– Якщо кількість робочих годин на тиждень дорівнює, або більший ніж 25, працівник зобов’язаний попередити роботодавця за 7,5 днів. Термін збільшується до 15 днів, якщо він працював у цій родини понад п’ять років.

– якщо робочий розклад передбачає менше 25 годин на тиждень, попередити слід за 8 днів, у випадку стажу що не перевищує двох років: 15 днів, якщо робочі стосунки почалися понад два роки тому.

Очевидно, що якщо трудові відносини перериваються з поважних причин, наприклад тому що роботодавець не платити внески INPS або не виплачує зарплату, робити попередження не обов’язково.

Більше того, якщо працівник звільнюється через некоректне поводження роботодавця, яке робить продовження робочих стосунків неможливим, він сам має право на грошове відшкодування терміну попередження.

Рекомендується представити роботодавцю заяву про звільнення із роботи, яка дозволить уникнути суперечок з приводу початку періоду попередження і діти розірвання робочих стосунків.

Одержавши такого листа, роботодавець повинен протягом п’яти днів повідомити про припинення трудових відносин у Національний інститут соціального захисту (INPS).

Звільнення із роботи

Звільнення із роботи повинно бути підтверджено.

Це можна зробити двома шляхами:

– Домашній працівник підтверджує бажання звільнитися із роботи у Територіальному управлінні праці, або в Центрі зайнятості, і представляє роботодавцю копію цього документа.

або

– працівник підписує квитанцію повідомлення про припинення трудових стосунків, яку було надіслано у INPS.

Якщо цього не було зроблено протягом 30 днів після завершення робочих стосунків, роботодавець повинен в письмовій формі (рекомендованим листом із особистим врученням або рекомендованим листом a/r) надіслати працівнику підтвердження про звільнення, описані вище. Працівник матиме 7 днів на підтвердження відставки.

Важливо дотримуватися описаного порядку, тому що наслідки можуть бути дуже серйозними.

Якщо роботодавець не підтвердить відставки, вона може не мати юридичної ваги. Якщо працівник не підтвердить запрошення працедавця, відставка буде вважатися дійсною.

Правила звільнення із роботи за власним бажанням важливо знати навіть тому, щоб не усвідомлено не підписати документи про відставку.

Ця стаття стала для вас корисною? Поділіться нею у соціальних мережах. Дякуємо.

_____________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

3 березня помолімося у Римі разом із Блаженнішим Святославом Шевчуком

Скільки повинен отримувати домашній працівник під час лікарняної відпустки?