in

“Діти на експорт”: як в Україні цинічно торгують живим товаром

В Україні торгують дітьми – таку гучну заяву зробив генеральний прокурор Юрій Луценко. За його словами, у схемі брала участь клініка репродуктивної медицини BioTexCom, клієнтами якої були понад тисяча жінок, переважно з прифронтової зони.

 

Як стверджує ГПУ, ДНК дитини, яку виносила сурогатна мати, має збігатися з ДНК хоча б одного з майбутніх батьків. Однак клініка провела десятки операцій без дотримання цієї умови. Тобто фактично українські жінки передавали своїх дітей іноземцям за гроші. Представнику BioTexCom оголошено підозру за статтею “торгівля людьми”, а головному лікарю – за статтею “підробка документів”.

Як з’ясував OBOZREVATEL, за дітьми в клініку приїжджали громадяни Італії, Польщі, Румунії. Після того, як вони вивозили дітей до себе на батьківщину, там спалахували скандали – документи викликали підозру. Тепер деякі діти взагалі можуть залишитися без батьків, якщо біологічне споріднення не буде доведене.

Пов’язане зображення

Італійська трагедія

Насправді, скандал з італійською парою розгорівся ще в 2011 році. Цю історію описувала місцева преса, наприклад, газета La Repubblica. За їхніми даними, респектабельна італійська пара Пеліццарі Даніел і Павезі Антонела звернулася в українську клініку BioTexCom, оскільки у них на батьківщині сурогатне материнство заборонене.

“Містечко Річенго в провінції Кремона маленьке, тут всього 1700 жителів, й історія одразу стала відомою. Ця пара середнього віку, “нормальні і заможні люди”, як їх описує один з адвокатів, зважилася на поїздку в грудні 2010 року. Подружжя пов’язувало свої надії з BioTexCom – клінікою репродуктивної медицини в Києві. Лікарі надали сурогатну матір, яка буде запліднена спермою майбутнього батька. Вартість операції – 30 тис. євро”, – йдеться в статті.

У січні 2011 року під час першого візиту до Києва у батька був узятий біоматеріал. Щоправда, як пишеться в статті, на сайті клініки було чомусь повідомлено, що “пробірка з замороженою спермою була відіслана з Італії”. Ці розбіжності й викликали підозру. Через два місяці парі повідомили, що сурогатна мати завагітніла і чекає на близнюків. Пара знову прилетіла до Києва, познайомилася з жінкою і передала гроші. Пологи призначили на листопад. Однак вони чомусь відбулися раніше на місяць, а один з близнюків під час пологів помер. Батькам видали українські документи, і вони щасливі полетіли додому.

Але коли італійці спробували в своєму містечку зареєструвати малюка, місцевий чиновник обурився і заявив, що не бачив, щоби мама ходила вагітною. Почалися судові розгляди. Документи визнали недійсними, піврічного малюка передали в дитячий будинок, а пізніше з’ясувалося, що ДНК дитини не співпало з ДНК батька.

Пов’язане зображення

Везли дітей в Польщу та Румунію

Ця історія тягнеться досі. Як ідеться в матеріалах справи, яка розслідується в Україні проти клініки BioTexCom, і сьогодні італійці вважаються офіційними батьками малюка. Більш того, Генпрокуратура наполягає на тому, щоб італійці Пеліццарі і Павезі приїхали в Україну і здали свій біологічний матеріал для проведення ДНК-експертизи. Останню зустріч їм призначали на травень цього року, звісно, ніхто з них до нас не приїхав.

В матеріалах справи також згадуються і громадяни Польщі, які користувалися послугами цієї клініки, оформляли незаконні документи на вивезення дітей. Поляки також отримали двох дітей від сурогатної матері ще влітку 2016 року через клініку BioTexCom. Однак у Польщі, коли вони прийшли реєструвати малюків, виникли підозри. З’ясувалося, що дата народження дітей збігається з датою, коли поляки приїхали в Україну. Хоча мама стверджувала, що пробула тут кілька днів до пологів.

Також є справа і стосовно громадян Румунії. Їх підвели розбіжності в документах про батьківство. Так, румунська пара в липні 2016 року надала в РАЦС Києва довідку про те, що вони обидва є генетичними батьками малюка, виношеного сурогатною матір’ю. Цей документ їм надала фірма BioTexCom. Якщо вірити цій довідці, то сурогатній матері був пересаджений вже ембріон, зачатий від румунських мами і тата.

Але в цій же довідці зазначено, що дитина була зачата від тата, а також від іншої жінки під кодом 203 (сурогатної матері). Тобто фактично румунська мама не брала участі в появі дитини на світ, і не може бути його біологічної матір’ю. До того ж, діагноз “безпліддя 1 ступеня”, необхідний для проведення процедури сурогатного материнства, був поставлений пізніше, вже після того, як сурогатна мама завагітніла.

Держприкордонслужба дала довідку, що під час так званого обстеження румунка наш кордон не перетинала. Вся заплутаність історії викликала підозру в слідчих. До того ж і підпис головного лікаря клініки слідчим здався дивним.

Пов’язане зображення

Діяли в п’яти містах

Генпрокуратура заявляє, що клініка здійснювала незаконну діяльність з 2011 року відразу в п’яти містах – Києві, Кропивницькому, Львові, Донецьку і Маріуполі. Була створена злочинна група, організатором якої є громадянин Молдови та Німеччини. До неї входили і працівники цієї клініки. Також, на думку ГПУ, BioTexCom ухиляється від сплати податків (мова йде про суму понад 65 млн грн), і під виглядом репродуктивної медицини сприяє іноземцям у вивезенні українських немовлят – фактично, торгує дітьми.

А отримані від іноземців гроші вони легалізували, купуючи елітне житло і автомобілі як в Україні, так і за кордоном. Слідчі вже провели кілька обшуків в різних приміщеннях клініки, а також наклали арешт на будинок площею 1800 кв м, який належить організатору – громадянину Молдови та Німеччини.

Результат пошуку зображень за запитом "madre surrogata"

Відомі в Італії

До речі, в Італії клініка BioTexCom досить відома. Її обговорюють на форумах, скаржаться на високі ціни в Україні на сурогатне материнство. Одна з італійських газет навіть проводила експеримент, і дзвонила в різні клініки репродуктивної медицини, з’ясовуючи умови. У тому числі вони поговорили і з нашою BioTexCom. У клініці їх відразу попередили, що один з батьків повинен обов’язково надати свій біологічний матеріал. “Щоб між вами і дитиною була біологічна спільність”, – описує діалог журналіст.

У клініці пропонують відразу декілька пакетів послуг. Найпростіший – “економ” – коштує 29,9 тисяч євро. Він включає в себе тільки одну спробу імплантувати запліднену яйцеклітину. Пакет “стандарт” коштує 39,9 тис. євро – сюди входять дві спроби. І пакет “успіх” коштує 49,9 тис. євро – необмежена кількість спроб. За одну яйцеклітину (від іншої жінки) в клініці просять доплатити 4900 євро. А “ідеальний пакет” (необмежена кількість яйцеклітин) коштує 9900 євро.

Пов’язане зображення

Татусів підбирають за IQ

Втім, в інших клініках репродуктивної медицини України ціни не набагато відрізняються. Наприклад, в IRTSA ціни пакетів від 32 тис. до 50 тис. доларів. Самій мамі за пологи заплатять 14,5 8 тис. доларів. Плюс 350 доларів на місяць під час вагітності й 800 доларів на одяг і побутові витрати.

“Ми вам підберемо трьох кандидаток за вашим бажанням, ви зможете вибрати. Правда, за кандидаток з Києва та Київської області доведеться заплатити 45 тис. гривень, а з інших областей – 40 тисяч”, – сказали OBOZREVATEL в цій IRTSA.

У подібних клініках пропонують вибрати не тільки сурогатну маму, а й донора сперми. Є кандидати з модельною зовнішністю, вищою освітою і високим рівнем IQ. Вони входять в категорію “еліт”. У категорії “спеціальні” входять представники етнічних груп і національностей, з музичними чи художніми здібностями і середнім рівнем IQ. А в пакет “стандарт” входять чоловіки середньої зовнішності й з середніми даними.

Результат пошуку зображень за запитом "madre surrogata"

Дешеві мами

До речі, в Україні послуга сурогатного материнства стала настільки популярною, що оголошення про це можна знайти в інтернеті, на форумах. Як правило, жінки викладають свої фото і навіть фото своїх дітей – як підтвердження, що вони вже народжували, і діти у них симпатичні та здорові.

Деякі мами не приховують, що змушені йти на цей крок заради грошей. Серед них є як мешканки східних регіонів, так і багато жінок з сіл, де немає роботи.

“Я з Полтавської області. Зараз сиджу вдома з двома дітьми. У нас хороша сім’я, але більше дітей ми не плануємо. Звичайно, особливої ​​роботи немає, тому я б хотіла заробити грошей, щоб переїхати жити до Полтави, так буде більше можливостей у дітей. Чоловік не проти, ми з ним вже це обговорювали”, – розповіла OBOZREVATEL на умовах анонімності одна з кандидаток.

До речі, в італійській пресі активно обговорюють, що в Україні багато жінок хочуть стати сурмамами через те, що на сході йдуть бойові дії, і їм ніде жити. “Там дуже бідні люди, йде війна, вони біженці. Тому сурогатна мама коштує недорого”, – запевняє одна з італійок на форумі мам.

Уповноважений з прав дітей Микола Кулеба вважає, що сурогатне материнство в Україні для іноземців необхідно заборонити, оскільки у нас воно проводиться непрозоро.

“Я вважаю, що це просто купівля-продаж дітей, і необхідно цю практику для іноземців припинити. Закони в Україні не відрегульовані так, щоб майбутні батьки надавали свій біоматеріал. Генетична експертиза після пологів не проводиться. У результаті іноземці дивляться на нас як на джерело купівлі дитини”, – заявив OBOZREVATEL Кулеба.

Пов’язане зображення

За його словами, за останні два роки число іноземців, які приїжджали за дітьми від сурогатних матерів, зросла в два-три рази.

“У нас зараз в основному за дітьми приїжджають китайці. І це не перший скандал в Україні, в таку історію потрапляла клініка “Ісіда”, була кримінальна справа з американськими батьками, які не змогли підтвердити біологічне споріднення з дитиною. У результаті дитину забрали і потім всиновили. Є багато лобістів з числа медиків і юристів, які вважають, що все можна просто швидко відрегулювати. Я в це не вірю, потрібно заборонити і потім писати закони”, – сказав нам Кулеба.

Також він вважає, що українських жінок до продажу дітей спонукають не стільки військові дії, скільки бідність.

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 _____________________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ernest знову затримує низку рейсів з/в Італію. Оновлений графік

Італієць намагався через суд відібрати у тернополянки 4-річну дитину