in

Іммігрантів прийматимуть на державну роботу в Італії

   Законопроект “Legge europea 2013” дає можливість іноземцям, які мають карту чи дозвіл на проживання працювати на державних робочих місцях

Відтепер у іммігрантів з’явилася надія на право претендувати на робочі місця у державній сфері. Дотепер навіть ті хто мав довготривалий дозвіл на проживання ЄС, не могли стати суддями, військовими, вчителями, лікарями чи державними службовцями. Ці професії зарезервовані для італійських громадян.

Після невдалих попередніх спроб, Італія знову намагається зняти заборону на доступ іноземних громадян до державного управління. Національне бюро по боротьбі з расовою дискримінацією давно наполягає на такій необхідності, цю ж позицію займає і Європейська Комісія.

Відповідний законопроект – «Європейське право 2013 року» був поданий Комітетом політики ЄС на затвердження в Сенат. Він служить для узгодження законодавства Італії та ЄС. Насправді ж цей текст було написано урядом Монті, але він і досі чекає на затвердження.

Законопроект змінює загальні правила організації зайнятості в державних установах. Згідно з ним, до сьогоднішнього дня лише «громадяни держав-членів Європейського союзу мали доступ до посад в системі державного управління, які не пов’язані прямим або непрямим виконанням офіційних повноважень, що торкаються національних інтересів».

Законопроект «Європейське право 2013 року» розширює цю можливість на членів сім’ї, які не є громадянами держави-члена ЄС, та мають довготривалий дозвіл на проживання. А також на громадян третіх країн, які влодіють дозволом на проживання для ЄС для тих, хто довгий час проживає в країні, має статус біженця або суссідарного захисту.

Недопуск іноземців на місця державної роботи було визначено судом дискримінаційним. Зараз справа за Парламентом.

Ельвіо ПАСКА,
переклад М. Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська молодь Мілана організувала вечір України

«Поки ми з дружиною були в Італії на заробітках, нашу квартиру … двічі перепродали»