in

Азаров: Україна за кілька років може відмовитися від російського газу

  Український прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що Київ вже суттєво скоротив імпорт російського газу, а згодом може зовсім відмовитися від його закупівлі, якщо ціна на нього залишатиметься такою ж високою, як зараз.

“При такій ціні на газ ми скорочували і будемо скорочувати (імпорт російського газу – Ред.). А у перспективі, і це не порожні слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною”, – заявив український прем’єр в інтерв’ю російській агенції РИА Новости та телеканалу “Росія 24”.

При цьому Микола Азаров уточнив, що йдеться про строк, менший за 10 років.

“Я думаю, ми реалізуємо це завдання при таких темпах підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію своїх власних родовищ газу, збільшення видобутку газу, – заявив російським ЗМІ Микола Азаров.

Він також переконаний, що Києву вдасться відстояти свою позицію у суді, у ситуації, коли Москва доводить, що скорочуючи імпорт газу, Україна порушує контракт, укладений у січні 2009 року.

“Якщо Росія вважає, що ми чимось його (контракт – Ред.) порушили, то нехай вона звертається до суду. І от там ми будемо доводити, що цей контракт – нонсенс для міжнародного права, що він абсолютно абсурдний”, – заявив пан Азаров.

Контракти і знижки бувають різними

Чинний договір про імпорт російського газу до України підписали після чергової “газової війни” між Києвом та Москвою, коли комерційні суперечки зупинили постачання газу до Європи. Згодом за перевищення повноважень під час підписання цих контрактів тодішнього українського прем’єра Юлію Тимошенко засудили до 7 років позбавлення волі.

Згідно із угодою 2009 року, Україна погодилася імпортувати із Росії 52 мільярда кубів газу на рік. Контракти також передбачають можливість зниження цих обсягів на 20% кожного року при згоді сторін. Україна неодноразово попереджала Росію про бажання скоротити імпорт, проте відповідей не отримувала, і скорочувала споживання “за фактом”.

На початку 2013 року “Нафтогаз” отримав від “Газпрому” повідомлення про Клацнути штраф на 7 млрд. доларів за те, що реальні обсяги імпортованого Україною газу були меншими за договірні.

За розрахунками НАК “Нафтогаз”, цього року компанія імпортує із Росії близько 25 млрд кубометрів газу, тоді як минулого року цей обсяг становив становив 32,9 млрд кубів.

Крім того, російський газ імпортують і приватні компанії, серед яких головним покупцем є Ostchem, що належить до контрольованої Дмитром Фірташем Group DF. Цього року група планувала імпортувати до 8 млрд. кубів російського газу. Проте вже у серпні ці обсяги перевищували 6 млрд. кубів, а до ПГС компанія планує закачати до 5 млрд. кубометрів газу.

7 жовтня російський президент Володимир Путін Клацнути заявив, що “Газпром” надав знижку на газ, що має бути закачаний в українські підземні сховища. Проте українські експерти одразу припустили, що цю знижку отримав не державний “Нафтогаз”, а інші імпортери, і, передусім, Ostchem.

За словами Володимира Путіна, ця знижка перевищує 100 доларів на кожній тисячі кубів, а загальна ціна імпортованого із знижкою газу становить 260 доларів за тисячу кубометрів.

Офіційно у “Нафтогазі” не коментували цю ситуацію, проте у “Газпромі” підтвердили, що газ зі знижкою купив саме Ostchem.

“Були домовленості з групою Ostchem про те, що вони купують цей газ (за ціною 260 дол. за 1 тис. кубометрів — Ред.) і закачують його у підземні сховища газу в Україні для того, щоб там були необхідні обсяги у зимовий період. Всього за цією ціною було продано 5 млрд кубометрів газу”, — сказав речник “Газпрому” Сергій Купріянов.

Контрактна ціна російського газу, що імпортується в Україну за угодою 2009 року, у ІІІ кварталі цього року становить 400 доларів за тисячу кубів. Оглядачі також кажуть, що історія із Ostchem є свого роду демонстрацією того, яку знижку у ціні на газ могла б отримати Україна за певних обставин.

Вже понад три роки, як “Газпром” регулярно надає знижки європейським компаніям-імпортерам його газу. Втім, деяким компаніям доводиться домагатися цих знижок через міжнародний арбітраж.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Паперові дозволи на проживання змінюють вигляд

Єврокомісія: від мігрантів у країнах ЄС більше користі, ніж шкоди