in

В Україні стартував податок на нерухомість

  Як повідомляє міністерство доходів та зборів України, від 15 квітня українці почнуть отримувати квитанції для сплати податку на нерухомість. Цей податок треба сплатити впродовж двох місяців.

Згідно із змінами до Податкового кодексу, новий податок набув чинності з 1 січня 2013 року, проте його нарахування відбувається до квітня, а сплата має завершитися до липня. Податок на нерухомість сплачується один раз на рік.

Платниками податку є громадяни, які володіють квартирою, площа якої перевищує 120 кв м, а також власники житлових будинків, площа яких перевищує 250 кв м. Також податок доведеться платити власникам кількох квартир чи будинків, навіть якщо їхня сумарна площа менше сказаних лімітів.

Для квартир, площа яких не перевищує 240 кв м, та будинків, площа яких не перевищує 500 кв м, ставка податку становить 1% від мінімальної заробітної платні за кожен квадратний метр (нині 11,47 грн). Якщо ж площа нерухомості є більшою, то ставка податку збільшується до 2,7% за квадратний метр (нині 30,97 грн).

При цьому, як нагадують у міністерстві доходів та зборів, податок сплачується лише із житлової площі, що перевищує ці параметри, і лише із одного об’єкту житлової нерухомості:

“Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак ця пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості”, – йдеться у повідомленні міністерства.

Іншими словами, власнику квартири площею 130 кв м буде нараховано податок лише на 10 кв м. Якщо ж ця особа є власником ще однієї квартири або будинку, то пільга стосуватиметься лише одного житла.

Податківці нараховуватимуть податок на те житло, де офіційно зареєстрований платник податку. Якщо платник захоче платити податок на іншу житлову нерухомість або не погоджується з нарахованим податківцями платежем, він може звернутися до податкової адміністрації за місцем своєї реєстрації, але не пізніше, ніж упродовж двох місяців після отримання квитанції.

Квитанцію про податок можна сплачувати на пошті чи у банку і зберігати її у себе.

Підводні камені закону

Об’єктами оподаткування не є садові та дачні будинки та гаражі. Не оподатковується також і комерційна нерухомість.

Саме на це звертали увагу критики законопроекту, які зауважували, що власники великих садиб оформлюють їх як “дачні будинки” або ж як “оздоровчі центри”, а відтак, закон про оподаткування нерухомості, який подавався як такий, що мав би сприяти відновленню соціальної справедливості, насправді мало зачепить багатих. Загалом експерти вважають податок на нерухомість у його нинішньому вигляді податком на середній клас.

    “Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак ця пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості” із повідомлення міністерства доходів та зборів

Податок на нерухомість може також зачепити і пенсіонерів, яким, наприклад, належать дві невеликих квартири. У такому випадку їм доведеться вибирати, із якої з квартир варто платити податок. Але і в цьому випадку пенсіонери заплатять більше, ніж власник однієї квартири площею до 120 кв м.

Крім того, критики законопроекту вказують на те, що його адміністрування може коштувати більше, ніж він принесе доходів до бюджету. У самому міністерстві доходів та зборів оцінюють загальні надходження він податку на нерухомість у 2013 році у 75 млн грн.

Наприкінці 2011 року Верховна Рада також Клацнути ухвалила зміни до Житлового кодексу, згідно із яким засклені балкони приєднувалися до житлової площі. Оглядачі одразу ж назвали це “податком на балкони”.

Податок на житлову нерухомість – наразі єдиний податок із масштабних ініціатив оподаткування багатства чи розкоші, що широко обговорювалися в Україні напередодні парламентських виборів 2012 року, який було втілено.

Ставки податку на нерухомість

Квартира >120 кв м, житловий будинок >250 кв м – 1% від мінімальної зарплатні (11,47 грн за 1 кв м)

Квартира >240 кв м, житловий будинок >500 кв м – 2,7% від мінімальної зарплатні (30,97 грн)

 

http://www.bbc.co.uk/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Дзвони Чорнобиля лунають по світу…

Делегація “Свободи” відвідала Рим на запрошення італійської партії “Форца нова”