in

Кулак Путіна: сила чи слабкість?

   Інститут міжнародних відносин (IAI) в Римі провів круглий стіл на якому експерти і дипломати обговорили питання української кризи та дали оцінку політиці президента Російської Федерації. Захід виявив неабиякий інтерес у колі науковців та політологів.

«Україна на роздоріжжі: внутрішні протистояння та і міжнародні перспективи» – такою була тема круглого столу, що відбувся 6 березня в Інституті міжнародних відносин у Римі. Дипломати і експерти-міжнародники проаналізували останні події в Україні.

За словами Паоло Кальціні, професора відділу європейських досліджень при Університеті Джонса Хопкінса в Болонії, агресивна політика російського президента насправді спрямована на захист власної позиції. Керівник Кремля побоюється, що низькі економічні показники призведуть до втрати влади на наступних виборах. Путін грає на риториці «російського патріотизму», щоб забезпечити своє політичне майбутнє.

Інший учасник круглого столу – Маріанна Сороневич, головний редактор «Української газети» – розповіла про заходи українців в Італії на підтримку Української революції й наголосила на важливості дотримання «Будапештського меморандуму» – документу, за яким США, Росія та Велика Британія зобов’язалися забезпечити безпеку і територіальну цілісність України. Також пані Маріанна звернулася до італійських ЗМІ із закликом звільнитися від російської пропаганди та черпати інформацію про події в Україні із достовірних джерел.

Стефано Сільвестрі зауважив, що Росія боїться впливу Заходу, спрямованого на зміну режиму в Москві й, аби запобігти цьому сценарію, Путін грає м’язами в Криму, Проте вибір такої жорсткої лінії матиме двоякі наслідки: військова агресія штовхне Україну до небаченого раніше зміцнення зв’язків із Заходом, підсумував колишній президент Інституту міжнародних відносин у Римі.

Нинішня криза є не тільки питанням двосторонніх відносин між Москвою і Києвом. Це – порушення принципів міжнародного права. Євген Перелигін, Посол України, наголосив на серйозності наміру Росії не виконувати «Будапештський меморандум» від 1994 року, яким Київ відмовився від статусу ядерної держави».
Посол Італії в Україні під час «Помаранчевої революції» Фабіо Фаббрі, звернув увагу на розчарування «помаранчевими» ідеями та жорстку політику Януковича у порівнянні із толерантністю тодішнього президента Кучми. В 2004-му опозиція краще контролювала дії учасників Майдану, в той час як події на вулицях Києва межували із екстремізмом.

З останнім твердженням не погодився Джанлука Бертінетто – італійський дипломат, колишній посол Італії в Києві. Він спростував інтерпретацію Майдану як руху, створеного екстремістами, нагадавши, що перший місяць протестів у Києві був повністю мирним, незважаючи на залізний кулак правоохоронних органів Януковича. Також Джанлука Бертінетто додав, що нинішня українська влада є цілком легітимною.
Позицію українського уряду підтримали ряд послів іноземних країн в Італії, зокрема посли Венгрії та Грузії – країн, які свого часу відчули на собі агресію Москви.

 

Марійка КОЗАЧОК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Зі Сходу на Захід: львівські студенти запрошують студентів зі східної України відкрити для себе Львів

Які хабарі брали на митницях до революції