in

Після підписання угоди Україна-ЄС Росія може ввести візи для українців

   Росія не виключає, що країни Митного союзу можуть запровадити візовий режим з Україною у разі її неприєднання до цього об’єднання. Раднику президента Росії Сергію Глазьєву дуже хотілося б уникнути такого розвитку подій.

Для громадян України може бути введено візовий режим у разі підписання країною угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Про це заявив радник президента Росії Сергій Глазьєв.

“Україна – велика країна, яка з нами завжди жила разом, і нам навіть важко собі уявити, що раптом обірвуться ці тисячі коопераційних зв’язків, з’явиться візовий режим на кордонах, і, як у жахливому сні, ми будемо згадувати, що коїлося під час грузинського конфлікту, коли тоді явно ворожа нам влада направляла українських фахівців воювати з російськими солдатами”, – заявив він.

“Хотілося б запровадження віз уникнути всіма силами. Разом з тим, ми повинні розуміти, що у кожного інтеграційного процесу є своя логіка…”, – сказав радник президента Росії.

“Якщо ми в рамках Митного союзу скасуємо паспортно-візовий контроль. Далі можливо виникнуть більш жорсткі вимоги до тих, хто в цей режим не увійшов. Тобто це формально може і не призвести до введення віз з Україною та іншими державами, які не стали учасниками нашого об’єднання. Але, виходячи з логіки інтеграційного процесу, така загроза існує”, – заявив Глазьєв.

За його словами, якщо Україна увійде до Шенгенської зони з більшістю країн ЄС, а в Росії, як і раніше, буде відсутній безвізовий режим з ЄС, то європейці змусять Україну ввести візовий режим.

Радник Володимира Путіна дорікнув нинішній українській владі у невиконанні передвиборчих зобов’язань. За словами Глазьєва, соціологічні опитування свідчать про те, що як мінімум половина виборців в Україні хочуть вступу країни до Митного союзу, а не підписання угоди з ЄС. Він зазначив, що це саме ті виборці, які голосували за нинішню владу.

“Почали з дружби з Росією, засуджують попередню владу, а самі зайняли позицію, яку займали помаранчеві”, – додав він.

За словами Глазьєва, українське керівництво ще півроку тому не мало ані українського, ані російського перекладу угоди про асоціацію – “аж до того моменту, коли ми за них переклали текст угоди з англійської на російську”.

“Ми взяли угоду у наших колег з Брюсселя англійською мовою, зробили переклад на російську, українські міністри з великим інтересом її прочитали, коли я їм дав. Вони до цього не читали тексту – там перемовники були, звичайно, але перемовники не доповідали, судячи з усього, своєму керівництву, і якось справа йшла на їхній розсуд”, – сказав він..

“Це ті самі перемовники, які втягували України у Світову організацію торгівлі, а платили їм із зарубіжних фондів технічної підтримки”, – уточнив він.

“Ці люди просто по своїй суті були заангажовані. Для них було завдання узгодити документ як завгодно, лише б швидше. І віце-прем’єр, який парафував текст цієї угоди у грудні 2012 року англійською мовою, англійською не володіє”, – додав Глазьєв.

“Отже, питання як він міг взяти на себе відповідальність парафувати текст, який прочитати він не може… Це все дуже дивні речі, які в нашій країні відбуватися не можуть, а там можуть”, – сказав він.

“Українська політична верхівка настільки тісно пов’язана з олігархічним українським капіталом, що бізнес-інтереси превалюють… Їм здається, що якщо вони вступлять в асоціацію з ЄС, то гроші, які вони вивезуть до ЄС, буде легалізовано, що є оманою…”, – додав Глазьєв.

Нагадаємо, 28-29 листопада у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, складником якої є створення зони вільної торгівлі, відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі. Підписання буде можливим, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинить політичні переслідування опозиції та проведе реформи.

Тим часом Україна має намір продовжити співпрацю з Митним союзом (Росія, Білорусь, Казахстан) у межах своїх можливостей. Представники вищих органів влади неодноразово називали МС “торгівельним партнером номер один для України”. Однак Угода про асоціацію з ЄС виключає можливість вступу України до Митного союзу.

За матеріалами: Українська правда

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українські гастарбайтери з покоївок та різноробочих перекваліфіковуються в бізнесменів

Пенсія заробітчанина