in

Трудові мігранти в Україні: працюють за їжу і дратують українців

  На столичних ринках – цілі квартали афганців, пакистанців, африканців, азербайджанців і в’єтнамців.

Експерти кажуть: в Україні вже 2 мільйони трудових мігрантів. Чиновники запевняють: набагато менше – тільки 300 тисяч іноземців на обліку.

«Є облік тих осіб, які тимчасово перебувають в Україні. Ті самі іноземні студенти. Вони у нас стоять на обліку. Значить, ми контролюємо, щоб вони своєчасно подавали на продовження, або виїжджали за межі території України», – каже керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько.

Та контроль сумнівний, як і статистика. Адже в самому лише Харкові майже 300 тисяч в’єтнамців – підрахували експерти. Чимало з них працює на ринку Барабашово.

Їм також належать кілька торговельних та промислових підприємств. Тут звели цілий квартал, по місту їздять у дорогих автівках. Живуть компактно і навчають дітей у звичайних школах.

А у підпільному цеху в Одесі 50 в’єтнамців, як раби, працювали по 12 годин на добу. Буквально за їжу. Власник фабрики, нібито теж в’єтнамець, спочатку обіцяв переправити їх до Європи. А насправді поселив у півтораметрові дерев’яні гнізда і не випускав місяцями.

Тут вони шили підробки під відомі бренди. І такі рабовласницькі колонії є в багатьох великих містах України. Та влада міграційної проблеми не бачить. І звітує, що цьогоріч не пропустили до України понад 5 тисяч потенційних нелегалів. Це на чверть більше, ніж торік.

Ще 800 затримали на кордоні, 150 – депортували, половину з них коштом держави – на це пішло 375 тисяч гривень. Також прикордонники витрачаються на дах над головою для нелегалів, поки вирішується їхня доля. Додаткових проблем підкидають діаспори.

«Вони приносять нам суттєві проблеми. Тим, що являються одним з організаторів цих каналів міграції», – каже заступник начальника управління боротьби з транскордонною злочинністю Державної прикордонної служби Ігор Крижанівський.

Українські чиновники одностайно запевняють: боятися повторення московських етнічних погромів в Україні не варто. У нас нелегалів менше і ситуація краща.

Однак чимало українців дедалі гучніше обурюються надмірним напливом азійських і африканських біженців, яких ніхто не перевіряє та не контролює.

«Вони нічого не бояться, тому що у нас зараз дуже ліберальний режим. У нас давно немає таких речей, як міліцейські паспортні перевірки», – каже представник громадської організації Сергій Чернєєв. Та для більшості іммігрантів Україна – проміжна зупинка. А кінцева – Європа. Хоча туди потрапляють не всі.

Джерело: fakty.ictv.ua 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Прикордонна арифметика

Євроомайдан-Мілан 12.01.14 (Анонс)