in

Справедливість чи жадібність?

   Українська заробітчанка через суд вимагає в екс-роботодавців 88 тисяч євро за несплачену  понаднормову роботу

58-річна доглядальниця з України викликала на суд сім’ю Бользано, звинувачуючи їх порушенні трудового законодавства. Вона працювала у них протягом семи років, і вже після завершення робочих стосунків представила їм рахунок на 88 тисяч євро за 12 тисяч відпрацьованих наднормових годин.

Італійка розповідає свою версію так: «Моя мама була повносправною, але через вік ми більше не могли залишати її саму. У 2001-му ми вирішили взяти доглядальницю. Протягом тих років, коли в нас працювала українка, у нас були добрі стосунки, які грунтувались на взаємній повазі. Мама померла в 2008-му, коли їй було 94 роки. Ми не розуміємо, як могло статися так, що жінка вимагає від нас таку значну суму. Вона приїхала в Італію без документів, ми легалізували її, два рази на тиждень вона обідала у нашій сім’ї. І такою є її віддяка? Вона завжди була доброзичливою, і ми ставились до неї відповідно».

Якою ж є версія доглядальниці? «Я працювала 24 години на добу, тому вимагаю оплату наднормових, – розповідає вона. – 15 тисяч євро вимагаю також за біологічну шкоду здоров’ю, в зв’язку з грижею стравохідного отвору діафрагми, яка з’явилася в мене під час роботи в Італії».

Згідно контракту, жінка отримувала 1 150 євро на місяць, а також усі соціальні виплати, які їй належали.
Нагадуємо, що найбільш розповсюджений робочий контракт доглядальниці передбачає 54 робочих годин на тиждень, з понеділка по суботу, три години перерви щодня. Вся інша робота вважається наднормовою або нічною, яка оплачується окремо. Та для того, щоб платити менше податків та заробітної плати, нерідко роботодавці примушують доглядальниць працювати за необлікованим розкладом.

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія шукає прем‘єра

Весняні алергії та способи боротьби з ними