in

Дозволи на проживання із балами. Оцінюватиметься інтеграція в суспільсво

Рада міністрів затвердила постанову про введення дозволу на проживання із балами. Він видаватиметься усім новоприбулим іноземцям та зобов’язуватиме до інтеграції у суспільство. Бали надаватимуться в залежності від знання італійської мови та засад громадянського суспільства, відсутності проблем із законом

Дозвіл на проживання за новими правилами вводиться у рамках “угоди про інтеграцію”, запроваджену Законом безпеки у 2009 році. До цього часу вона залишалась лише на папері.

Угода про інтеграцію підписуватиметься у відділі імміграції квестури, іноземцями віком від 16 до 65 років. Нововведення не розповсюджується на тих, хто отримав перемессо до остаточного затвердження постанови. Тобто діятиме лише для тих, хто приїхав в Італію після введення його у дію, та подаватиме запит на дозвіл на проживання, тривалістю понад 1 рік.

Уклавши угоду, іноземець зобов’язується протягом двох років здати іспит на знання італійської мови рівня А2 , “задовільно” знати фундаментальні принципи Конституції та суспільного життя в Італії (зокрема систему охорони здоров’я, освіти, соціальних послуг, трудового та податкового права). Також він зобов’язаний віддати дітей в загальнообов’язкову школу та задекларувати бажання дотримуватися “Статуту громадянства та інтеграції” Міністерства внутрішніх справ.

Іноземець повинен пройти безкоштовний міні-курс громадянської освіти. Наразі у документі не згадується яким чином відбуватиметься вивчення італійської мови, проте під час курсу їм буде надана “інформація щодо заходів по сприянню інтеграції”.

Інтеграція іммігрантів оцінюватиметься очками за знання італійської, проходження навчальних та формаційних курсів, а також залучення до соціального життя країни, зокрема наявності домашнього лікаря, контракту про оренду житла, ведення підприємницької діяльності, волонтаріат. Очки втрачатимуться у разі висування проти іноземця звинувачень у кримінальних (навіть таких, які не визнані остаточно), адміністративних, податкових чи порушень заходів безпеки.

По проходженні двох років, відділ імміграції проаналізує документи, подані іноземцем (зокрема дипломи та атестати про знання мови, тощо). За їх відсутності буде проведено тестування. В обох випадках йому надаватимуться очки. Договір про інтеграцію вважатиметься виконаним, якщо іноземець набере щонайменше 30 балів, у зворотньому випадку йому нададуть ще один рік для покращення результату. Якщо і по цьому іммігрант матиме нуль, або менше очків, його видворять із країни.

Ельвіо ПАСКА,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

V Всесвітній Форум українців обговорить стратегію співпраці держави з трудовими мігрантами

V Всесвітній Форум українців зібрав 300 делегатів з понад 40 держав світу – оргкомітет