in

Італія спростила процедуру прийому на роботу кваліфікованих працівників

  В Італії набув чинності закон, який регламентує правила в’їзду та проживання  кваліфікованих працівників, громадян не з країн ЄС, які мають намір працювати в Італії.

Так звана Синя карта (Blue Card) передбачає нові правила в’їзду висококваліфікованих працівників не з ЄС до Італії – вони зможуть прибувати до Італії у будь-який час року і в необмежених кількостях (на відміну від лімітів, передбачених раніше прийнятими декретами про в’їзд іммігрантів для роботи).

Працювати над програмою запровадження власної Синьої карти (за аналогією з американською Green Card) у Брюсселі почали ще в середині 2000-них років. У 2007-му проект Blue Card (за кольором прапора ЄС) був представлений особисто головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, і повинен був задовольнити потреби Євросоюзу у кваліфікованих мігрантах. Однак три країни брати в ньому участь відмовилися – це Данія, Великобританія та Ірландія.

Blue Card видається на чотири роки з можливістю продовження (для порівняння, американська Green Card видається на 10 років із можливістю продовження). Blue Card дозволяє своєму власникові, а також членам його сім’ї жити, працювати і подорожувати по території Євросоюзу (Green Card дійсна лише на території США). Для отримання Blue Card іноземець повинен укласти з роботодавцем трудовий договір як мінімум на один рік, а заробіток не може бути меншим від трьох мінімальних розмірів оплати праці у країні.

Під категорію висококваліфікованих потрапляють іноземці, що мають диплом про вищу освіту (принаймні трирічну) і стаж роботи за фахом.

Заявку на отримання Синьої карти в Італії повинен подавати сам роботодавець, пред’явивши контракт із відповідним іноземним працівником. Він повинен діяти як мінімум протягом 1 року.

Крім того, закон передбачає мінімальний рівень заробітної плати висококваліфікованому працівнику: 24 789 євро в рік (або 2 066 євро на місяць). Якщо іноземний працівник приїжджає в Італію з чоловіком або дружиною, то його мінімальна заробітна плата має становити 36 150 євро на рік (або 3 013 євро на місяць). Якщо під його опікою перебувають інші члени сім’ї, то його заробітна плата збільшується ще на 516 євро (за кожного члена сім’ї).

Нагадаємо, що нещодавно в Італії офіційно набув чинності закон, який передбачає більш жорсткі санкції щодо тих, хто бере на роботу нелегальних мігрантів.

http://ua.korrespondent.net/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна презентуватиме свої ремесла у Італії

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» оголошено номінантом на «Оскар» від України