in

Угода про обмін посвідчень водія в Італії у питаннях і відповідях

Основні пункти угоди про визнання посвідчень водія в Італії

 

Коли було підписано угоду про взаємне визнання та обмін посвідчень водія?

19 листопада 2015 року підписано двосторонню українсько-італійську Угоду про взаємне визнання та обмін посвідчень водія.

 Що передбачає ця Угода?

Українсько-італійська Угода про взаємне визнання та обмін посвідчень водія передбачає, що після того, як цей документ вступить в силу, громадяни України, які легально проживають в Італії та мають тут зареєстроване місце проживання менше чотирьох років (резиденцію -прим. Ред.), а також відповідним чином і громадяни Італії, які легально проживають в Україні, зможуть обміняти свої національні посвідчення на аналогічні документи іншої країни.

Мова йде саме про обмін посвідчень.

Угода підтверджує дію такої норми, як заборона використання в Італії українських посвідчень водія більше одного року з моменту реєстрації місця проживання (резиденції -прим. Ред.) не обмінявши його на італійське. Але обмін документів відбуватиметься вже без складання теоретичних та практичних іспитів.

Хто може скористатися цією Угодою?

Дія Угоди поширюватиметься на громадян України, які:

    легально проживають в Італії,
    мають зареєстроване місце проживання менше чотирьох років (резиденцію -прим. Ред.),
    мають дійсні українські посвідчення водія, що були отримані до реєстрації місця проживання в Італії, та бажають їх обміняти на італійський документ.

Так само положення Угоди будуть стосуватися і громадян Італії в Україні.

Хто не зможе скористатися Угодою?

Ніяких особливих обмежень та умов не існує. Звичайним і логічним є ті умови, що, як то застосовується в будь-яких державах:
Не можуть обмінюватися недійсні або підроблені документи.
Громадяни, які за станом здоров’я не можуть керувати автотранспортом, не зможуть скористатися процедурою обміну посвідчення.
Також обмін буде обмежуватися тільки тими категоріями автотранспорту, які вже відкриті у національних посвідченнях.
Звичайно, що для з’ясування дійсності та автентичності посвідчень будуть проводитись спеціальні перевірки.
При видачі італійських посвідчень українські посвідчення будуть вилучатися. Відповідно будуть вилучатися італійські посвідчення в Україні.

Коли Угода увійде в дію?

Коли саме – поки що важко точно сказати.
Поки що Угода не діє. Після її підписання в Україні та в Італії ще мають бути проведені необхідні внутрішньодержавні процедури з тим, щоб ця Угода набула чинності. Проведення таких процедур передбачено чинним законодавством обох країн. У випадку України здійснення таких процедур регулюється Законом України «Про міжнародні договори України». Однозначно, що Угода в повній мірі вступить в силу та запрацює вже наступного року.

Куди звернутися, щоб обміняти українські посвідчення водія та як діяти тим, хто не підпадає під дію Угоди читайте ТУТ

Редакція дякує Керівнику консульського відділу Посольства України в Італійській Республіці Андрію Грушко за сприяння у підготовці цього матеріалу.
_____________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія дає шанс молодим іноземцям стати підприємцями

Податки на житло в Італії