in

Звільнення від оплати медичного обслуговування (тікету)

   З  Медичне обслуговування в Італії надають лікарні, державні чи приватні медичні установи. За огляд спеціалістів, аналізи та інші медичні обстеження, пацієнти зобов’язані сплатити певну суму, так званий «ticket», яка залежить від розміру прибутків, отриманих його сім’єю протягом року.

 

Закон, однак, передбачає, що в деяких випадках пацієнт має право на звільнення від оплати.
Громадяни країн що не входять до ЄС, які легально проживають в Італії, мають те ж право на отримання медичного обслуговування що і громадяни Італії та ЄС, в тому числі звільнення від сплати тікета.

Звільнити від сплати тікета можуть:
1) дітей до шести, або осіб старших 65-ти років, якщо спільний дохід їх сім’ї не перевищує € 36,151.98 ( Код E01).
2) безробітних, та члени сімей на їх утриманні, якщо прибуток родини не перевищує € 8,263.31 (11,362.05, якщо безробітний одружений, та додаткові 516,46 на кожну дитину) (Код E02).

3) ті, хто отримує соціальну пенсію (соціальну допомогу) та особи, що перебувають на їх утриманні (Код E03).
4) пенсіонери що досягли 60-річного віку та члени сім’ї на їх утриманні, що мають загальний сімейний прибуток менший 8 263,31 (11 362,05 якщо пенсіонер одружений, і додаткові 516,46 на кожну дитину (Код E04).
На звільнення від оплати також можна претендувати у деяких випадках вагітності з підвищеним ризиком, носії тяжких захворювань та інваліди.

Процедура
Раніше хворий звертався до домашнього лікаря і заявляв, під власною відповідальністю, що не в стані оплачувати тікет. Іноді, щоб отримати звільнення від оплати, треба було звернутися у відділення ASL.
Тепер процедура змінилася: сімейний лікар (або педіатр), перевіривши базу даних медичної картки, встановлює чи пацієнт має право на звільнення від оплати. У позитивному випадку вносить у рецепт відповідний код.

У разі якщо пацієнт, згідно бази даних медичної картки, не має права на звільнення від оплати, йому слід звернутися у компетентний ASL і отримати дозвіл на основі декларації про прибутки.

У випадку втрати роботи звільнення отримують безпосередньо у відділенні компетентного Asl.
Нагадуємо, що система охорони здоров’я має регіональне підпорядкування, тому, для уточнення деталей, доречно звернутися в Asl за місцем проживання. Адже регіональні управління охорони здоров’я можуть ввести зміни до вимог або вимагати додаткові документи.

 

Адвокат Маша Сальваторе,
переклад Маріанни Сороневич

Шановні читачі, Ви матимете більше шансів отримати відповіді, якщо поставте ваші запитання на форумі Української газети.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Переклад українського диплома в Італії

Цьогоріч українці за кордоном вже загубили 9 тисяч паспортів – МЗС