in

Короткий огляд податків та зборів в Італії

   Платити внески у державну, міську та регіональну казну зобов’язані усі громадяни, які проживають на території Італії. Ці внески діляться на два типи: податки (le tasse) та збори (le imposte). Платити їх ( в залежності від розмірів) повинні всі ті особи, які отримують прибутки, або володіють приватною власністю.

Податки виплачуються для того, щоб мати можливість користуватися послугами державних установ (шкіл, лікарень тощо), а збори – це виплати на користь держави, які не надають визначених благ.
Принцип сплати податків закладений у конституції Італії і розповсюджується на всіх тих, хто проживає на її території. У параграфі 53 Італійської конституції вказано: «Усі зобов’язані покривати державні витрати, в залежності від їх можливостей».

Варто нагадати, що розмір податків та зборів визначаються італійським парламентом, шляхом видачі законодавчих актів.

Не слід плутати податки та збори із «контрибутами» – внесками в органи соціального забезпечення, з яких працівник у майбутньому отримуватиме допомогу по безробіттю, виплати у разі нещасного випадку, пенсію, тощо.

Визначення

Податки (tasse) – це виплата, яка здійснюється приватними особами для того, щоб мати можливість користуватися послугами державних та громадських установ. В багатьох випадках платник може сам вирішити – сплачувати йому податки, чи ні. Це можливо, наприклад, у випадку отримання різноманітних дозволів та ліцензій, податків на оплату навчання, плати за користування громадським транспортом, аеропортом та ні.

Податкові збори (imposte) – це форма визнання влади держави, яка шляхом встановлення зборів гарантує своє існування та оплату витрат на управління країною. Збори можуть бути безпосередніми (такими, які накладаються на майно), або опосередкованими (накладаються на передачу майна або споживання).

Основні види прямих податкових зборів

•    IRPEF: збір із прибутку фізичних осіб (накладаються на усіх, хто отримує прибуток грошима);
•    IRES: збір із прибутку установ та організацій;
•    IRAP: збір із виробничої діяльності підприємств;
•    IMU: муніципальний збір (накладається на власників нерухомого майна).

Основні види непрямих податкових зборів

•    Податок на реєстрацію (Imposta di Registro). Накладається в момент реєстрації визначених актів;
•    Податок на додану вартість (I.V.A.), податок на споживання;
•    Збір, який накладається на подачу або отримання визначених документів (Imposta di bollo);
•    Збір на спадок;
•    Збір із реклами;
•    Кадастровий збір (знімається у випадку купівлі/продажу, дарування чи успадкування нерухомості;

Реєстрація сплати податків. Фіскальний код

Податкова система передбачає збір та реєстрацію платників податків у спеціальному податковому архіві. На основі його даних ведеться аналіз і контроль декларацій про прибутки, а також усіх інших фіскальних документів.

Усі громадяни, які проживають на території Італії, повинні мати фіскальний код. Завдяки ньому податкова поліція проводить ідентифікацію та контроль.

Його можна отримати, ввівши особисті дані у спеціальну програму, опубліковану на численних інтернет-сайтах або безпосередньо у відділенні податкової агенції. Хочемо звернути вашу увагу на те, що фіскальний код, визнаний податковою поліцією – це той, який зареєстрований у податковій агенції.

Декларація про прибутки

Усі громадяни, що отримують прибутки на території Італії, повинні сплачувати податки та збори.
Декларація про прибутки здійснюється щорічно на бланках податкової агенції (modello 730, modello Unico, та ін.), в залежності від того, чи платник є фізичною чи юридичною особою; найманим, автономним працівником, чи вільним підприємцем.

Податкова декларація не подається в тому випадку, якщо платник податків є:
•    найманим робітником, і протягом року отримав прибутки із єдиного джерела, вказаного у Cud;
•    пенсіонером із однією чи кількома пенсіями;
•    звільнений від подачі декларації, за умови, що роботодавець здійснив правильний обрахунок балансу виплати податків.

У деяких випадках громадяни із низькими прибутками можуть бути звільнені від сплати податків та зборів. Перелік таких категорій змінюється щороку, тому для уточнення радимо відвідати офіційний сайт податкової агенції (www.entrate.it).

Податкова агенція

Для оформлення декларації про прибутки варто звернутися до уповноважених організацій. Наприклад, до Центру податкової асистенції (C.A.F), профспілок чи патронатів. У них вам повідомлять, чи повинні ви подавати декларацію про прибутки, вкажуть потрібні документи, час виплат та їх розмір, а також відішлють вашу декларацію у податкову агенцію. Цю послугу надають безкоштовно чи за символічну плату.

Крім офіційних організацій, які уповноважені готувати декларації і розраховувати сплачені податки, це також можуть робити радники у питаннях праці (commercialisti e consulenti del lavoro).

Податкова агенція проводить інформаційну кампанію, використовуючи, окрім консультацій у своїх відділках, різноманітні канали: телефонний зв’язок, електронну пошту, інтернет-сайти.

Облік сплачених податків

Податкова агенція дозволяє проконтролювати податки, сплачені вами та вашим роботодавцем. Зробити це можна в онлайн-режимі на сайтах Fisconline і Entratel. Для цього потрібно ввести спеціальний пін-код працівника, виданий податковою поліцією.

Тут ви можете проконтролювати вірність ваших особистих даних та даних податкової декларації, податкових амністій, відшкодування витрат і платежів, здійснених на бланках F24 і F23, дані зареєстрованої нерухомості. Послуга доступна щодня, також у вихідні та святкові дні, за винятком однієї години на добу: від 5.00 до 6.00 год. ранку.

Подвійне оподаткування

Коли особа або компанія іноземного походження працює на території Італії і навпаки, може з’явитися проблема подвійного оподаткування. Тобто, обидві країни вимагатимуть сплату податку на прибутки.
На такого працівника також може застосовуватися неправомірне звільнення від сплати податків – як в країні, де він проживає, так і у країні, де має громадянство.

Щоб знайти вихід з обох ситуацій, Італія підписала з багатьма зарубіжними державами двосторонні угоди для уникнення подвійного оподаткування. Така угода, зокрема, підписана і з Україною. Тобто, якщо ви сплатили податки за прибутки, отримані в Італії, ви не повинні робити це в Україні.

Додаткову інформацію можна знайти на веб-сайті Податкового управління (www.entrate.it) або на веб-сайті Міністерства фінансів (www.finanze.it).

www.stranieriinitalia.it
переклад Маріанни Сороневич

Шановні читачі, Ви матимете більше шансів отримати відповіді, якщо поставите Ваші запитання на форумі Української газети.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Шестирічну українку викрав батько-італієць

На кордонах України запроваджено новi чудернацькi правила