in

Несправедливе звільнення з роботи в Італії

Що робити, якщо вас несправедливо звільнили з роботи за ініціативою роботодавця?

Є різні типи звільнення, залежно від того, що його спричинило, та кількості працівників, яких було звільнено. До кожного з цих випадків застосовують свої нормативи. Звільнення вважається дійсним, якщо для цього є обґрунтована причина. У будь-якому випадку роботодавець повинен письмово повідомити про бажання звільнити працівника.

 

Мотив звільнення може бути оприлюднений не одразу, у такому випадку працівник має право вимагати пояснень протягом 15 днів. Роботодавець змушений у семиденний строк дати обґрунтоване пояснення. Якщо працівник вважає звільнення з роботи необґрунтованим, то може опротестувати його, протягом 60 днів. Опротестування повинно бути подане письмово. Також його можна прислати роботодавцю рекомендованим листом.

Якщо працівник не подасть опротестування, то звільнення з роботи вважатимуть законним.т До того ж працівник втратить можливість бути поновленим на робочому місці. Проте роботодавець не звільняється від виплат з відшкодування збитків у разі визнання звільнення необґрунтованим.

Перед тим, як звернутися до суду, закон зобов’язує працівника зробити спробу примирення. Йдеться про звернення звільненого за посередництвом профспілки та роботодавця, до Провінційного відділу роботи, де суддя у справах роботи намагатиметься знайти компроміс.

Якщо звільнення з роботи відбулося в усній формі, без листа-повідомлення та без справедливої причини, покарання є різним у залежності від розміру організації. Тобто для захисту працівників підприємцем, не пов’язаних із сільським господарством, на якого працюють 15 робітників, буде іншим від того, якщо організація має всього 5 працівників.

Для малих організацій у випадку, якщо суд визнає несправедливість звільнення, роботодавець має дві можливості: взяти працівників на його робоче місце або виплатити компенсацію, що дорівнює від 2.5 до шести останніх місячних зарплат. Якщо звільнений працював на одному місці понад десять років, він має право на отримання десяти місячних зарплат.

Іншою формою захисту прав працівника є Статут працівників, який застосовується до організацій, які мають понад 15 працівників. Якщо суддя визнає звільнення дискримінативним, працівник не має права вибирати між повторним прийняттям на роботу та виплатою компенсації. Рішенням суду працівника мусять поновити на місці праці і виплатити йому компенсацію за увесь час усунення від роботи.

Підготував Адвокат Андреа ДЕ РОССІ,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

За переправку мігрантів закарпатця засудили на 5 років, його спільників — на 3

«Колись італійці залюбки носитимуть український одяг»