in

Обмін водійських прав

Громадяни країн що не входять до ЄС, мають право водити авто на території Італії із дійсними водійськими правами, отриманими в їх країні, протягом одного року.

 

Водійські права необхідно перекласти на італійську мову (у авторизованих перекладачів) та завірити (у судового секретаря, нотаріуса, або у італійському консульстві). Документи завірені у консульстві повинні бути  легалізовані у префектурі).

Після завершення одного року легальної резиденції на території Італії, водити авто із закордонними правами заборонено. Слід конвертувати іноземне посвідчення водія, або, здавши іспити у автошколі, отримати нове. Конвертування прав можливе лише для громадян країн які підписали з Італією відповідні двосторонні угоди. Україна до них не належить, тому єдиним виходом для її громадян залишається, (після проходження одного року легального проживання в Італії) скласти іспити у автошколі та отримати італійське посвідчення водія.

Запит про конвертування прав слід подавати у представництва Департаменту земного транспорту Міністерства інфраструктури і транспорту. Це може здійснити зацікавлена особа, безпосередньо, або направити свого представника.Подачу документів на конвертування можуть здійснювати автошколи та консультаційні організації автомобілістів (Studi di Consulenza Automobilistica). Громадяни країн з-поза ЄС повинні подати дозвіл на проживання та його фотокопію, як у момент здачі документів, так і під час їх отримання. Запит слід подавати на бланку TT 2112, разом із рядом документів, передбачених законом. Після видачі нових, старі водійські права будуть вилучені та передані до консульства країни походження.

Якщо громадянин користується іноземними водійськими правами довше ніж один рік після отримання резиденції в Італії, до нього застосовуватимуться адміністративні та інші санкції, передбачені у випадку водіння без водійських прав. Іноземець буде примушений до сплати штрафу у сумі від 155.00 до 624.00 євро. Також можливе вилучення транспортного засобу, та іноземних водійських прав.

Те саме очікує на водіїв, які сідають за кермо із правами, термін дії яких завершився, навіть якщо вони мають італійську резиденцію менше року.
Якщо водія затримають за кермом авто чи мото засобів без водійських прав (також у випадку коли вони були вилучені, чи їх дія завершилася), адміністративне покарання полягатиме у штрафі в межах €2.257,00 та €9.032,00. Якщо водія затримують двічі протягом двох років, йому загрожує ув’язнення терміном до одного року. Як додаткове покарання передбачено вилучення автозасобу на тримісячний період, а в особливих випадках – його конфіскацію. Якщо затримання чи вилучення автозасобу неможливе, альтернативним покаранням є призупинення дії евентуально наявних водійських прав, терміном від трьох до дванадцяти місяців.

Список країн, громадяни яких можуть конвертувати водійські права:

Албанія, Алжир, Аргентина, Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Данія, Сальвадор, Естонія, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Німеччина, Японія, Великобританія, Греція, Ірландія, Ісландія, Латвія, Ліван, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Македонія, Мальта, Марокко, Молдова, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Монако, Чеська Республіка, Республіка Корея, Словаччина, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Тайвань, Туніс, Туреччина, Угорщина.

Адвокат Маша САЛЬВАТОРЕ,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Заробітчанське щастя

Уряд розширив права закордонних українців