in

Декрет флуссі : Що потрібно робити після подання запиту?

В’їзд громадян з країн, які не входять до Євроунії, з мотивів роботи регулюється так званим “Декретом флуссі”, що передбачає захід, до якого вдається уряд один,або кілька разів щороку, встановлюючи кількість дозволів для різних типів праці.

Що трапиться після надсилання запиту про отримання дозволу на роботу?

Після публікації “Декрету флуссі” в Офіційній газеті, роботодавець, який хоче прийняти на роботу працівника з-за кордону, подає по інтернету запит на отримання дозволу на роботу в відділ еміграції у
префектурі. Час такого подання є вирішальним для позитивного полагодження справи, бо запити розглядаються за датою та часом надсилання і, зазвичай, кількість заявок набагато більше за кількість місць, передбачених урядом.

Роботодавець може взяти робітника на визначений або невизначений термін.
Запит подається сайті міністерства (www.interno.it) на бланках, усталених Міністерством праці. У документі вказують загальні відомості про роботодавця і робітника, розміри річного прибутку роботодавця, а також обов’язок роботодавця забезпечити належне місце проживання, покриття можливих витрат з репатріації та зобов’язання роботодавця повідомляти про можливі зміни у робочих відносинах.

Контракт на роботу повинен спочатку бути підписаний роботодавцем, а вже відтак працівником, якщо він погоджується з його змістом. Відділ еміграції приймає запит, перевіряє правильність заповнення бланків і скеровує його в поліцейське управління (Квестуру). Там перевіряють,
чи є причини, які унеможливлюють роботодавцю взяти на роботу працівника-іноземця; працівнику приїхати до Італії (попередні заяви і судимості, деякі види правопорушень). Якщо Квестура не має заперечень, Відділ іміграціії скеровує запит до Відділу праці провінції, де визначають, чи є вільні квоти, чи узгоджуються відомості, вказані в запиті, з нормами, передбаченим для цього типу роботи. Там же з’ясовують економічні можливості роботодавця чи фірми, яка бажає взяти на роботу іноземця.

Після того, як запит успішно пройшов такі перевірки, відділ іміграції подає його у Центр зайнятості провінції. Там з’ясовують наявність на території Італії працівників, що готові виконувати цей тип роботи. Якщо таких не знайдуть і роботодавець підтвердить готовність взяти на роботу іноземця, відділ еміграції видає дозвіл на роботу, який надсилають роботодавцю, або, якщо попередньо було побажання, у дипломатичне представництво Італії в країні, де проживає іноземець. Працівник повинен звернутись туди для отримання робочої візи.

Що потрібно робити після подання запиту?

Упродовж сорока днів від дати прийому заявки, Відділ іміграції мусить повідомити, чи існують неточності у заповненні бланків. Проте величезна
кількість заявок часто зумовлює запізнення такої інформації. Однак ті, хто подав запит, можуть звернутись у Відділ еміграції, щоб отримати новини про перебіг розгляду власної справи. Для цього слід повідомити номер справи, дату і годину її надсилання. Якщо і в цьому випадку нема відповіді, роботодавець має можливість подати до Відділу еміграції офіційне попередження (“diffida ad adempiere”).

Якщо ваш запит не прийняли…

Ваш запит може бути відхиленим з різних причин. Найчастіше – через те, що квоти вже вичерпалися, однак іноді через недотримання усталених норм. В цьому випадку Відділ іміграції перед архівацією справи мусить запропонувати роботодавцю усунути неточності або ж доукомплектувати запит.

Апеляція

У випадку, якщо ваш запит відхилено Відділом іміграції, роботодавець має можливість подати апеляцію в T.A.R.
(Регіональний амністійний суд) упродовж 70 днів. Якщо апеляцію приймуть, суд змусить Відділ іміграції видати дозвіл на роботу.

Дозвіл на проживання

Упродовж восьми днів після в’їзду в Італію, працівник повинен звернутись до Відділу іміграції для підписання контракту на роботу та подати запит на отримання дозволу на перебування. Квестура видасть його Відділу еміграції для подальшої передачі робітнику. Іноземці, які здобули право на найману працю, можуть упродовж часу його його чинності працювати самостійно, і не зобов’язані додатково повідомляти про це Відділ іміграції. Ті ж, хто отримав дозвіл на самостійну роботу , може здійснювати найману працю. Відтак під час поновлення дозволу Квестура визначить, який тип дозволу видати, врахувавши те, яку роботу виконує іноземець. Якщо ж було видано дозвіл на сезонні роботи, працівник мусить повернутись на батьківщину після закінчення його чинності, і не може виконувати жодного іншого типу робіт. Ті, хто вдруге отримав дозвіл на сезонні роботи, можуть замінити його на дозвіл для найманої праці, проте такий запит можна подати лише в межах квот, передбачених “Декретом флуссі” для найманої роботи.

Адвокат Марша Сальваторе, переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Подача запитів за Декретом флуссі

Духовне життя громади у Генуї