in

Венеція: старе місто до єдиної цеглини внесене до Світової спадщини ЮНЕСКО

Є такі міста, які просто приречені на казкове багатство і славу. Поза сумнівом, Венеція одне з них.

В Середні віки, в часи Венеційської республіки місто було головним торговим посередником між Західною Європою і Сходом. Гроші з торгівлі йшли на розбудову Венеції.

Так з’явився славетний Собор Святого Марка, Палац дожів, Бібліотека Марчіана. Історичних пам’яток тут стільки, що усе старе місто до єдиної цеглини було внесене до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Венеція славиться ще й своїм розташуванням. Вона розкинулася на 118-ти островах Венеційської лагуни. З одного клаптика суходолу на інший можна дістатися на гондолі чи на так званому маршрутному теплоході вапореетто.

Замість звичайних вулиць тут півтори сотні каналів і проток, через які перекинуто близько 400 мостів. Найвідоміші – Ріальто та Міст Зітхань, обидва з 16-го століття.

Не дивно, що Венеція з таким архітектурним спадком стала одним з головних туристичних центрів світу. Щороку вона приймає найстаріший у світі кінофестиваль.

Тут відбувається прославлене Венеційське б’єнале, мабуть краща в світі виставка сучасного мистецтва. Ну і як же без карнавалу, традиція якого налічує тисячу років. Всі хто бував у Венеції будь-що повинні привезти додому маску бауту чи коломбіну.

Та попри все, навіть Венеція має свої проблеми. Розташування на воді – це благословення і прокляття водночас. Місто поволі тоне, лише впродовж ХХ-го століття Венеція майже на чверть метра занурилася в лагуну.

Її підмивають сезонні паводки і раптові підняття води, про які мешканців повідомляють через СМС. За підрахунками вчених, якщо так піде далі вже у 2028 році Венеція може перетворитися на безлюдний острів.

Аби врятувати унікальне місто, італійський уряд розробив проект “Мойсей”. Він передбачав будівництво рухомих бар’єрів-барж навколо Венеції. Проект здали в експлуатацію в 2003 році, і хоча подібні баржі не виправдали себе в Нідерландах, є надія, що Венецію вони таки врятують.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Італії лунають сепаратистські гасла

Українці в Болонії відсвяткували храмовий празник Архистратига Михаїла