in

Оцінено скільки дітей має народити кожна українка для відтворення поколінь

Для того, щоб забезпечити просте відтворення поколінь в Україні, кожна жінка має народити після війни щонайменше дві дитини, але це буде малоймовірно реалізувати на практиці.

Джерело: директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елла Лібанова в інтерв’ю “Українській правді”

Пряма мова: “У 2021 році 1,2 дитини на одну жінку народжувалося. А для того, щоб забезпечити просте відтворення поколінь за українських умов смертності, треба, щоб пересічна жінка за своє життя народила десь 2,15 дитини”.

На її думку, відтворення поколінь за українських умов смертності наразі є неможливим.

“Абсолютно ні (нереально – ред.)! В жодній країні Європи такого немає (народжуваності на рівні 2,15 дитини на жінку – ред.)”.

Щодо 2022 року, то ми оцінюємо рівень народжуваності десь у 0,9 дитини на одну жінку. Катастрофічне падіння народжуваності ми очікуємо у 2023 році.

Під час війни ця тенденція, безумовно, буде поглиблюватися, але гірше, ніж у 2023 році (навіть якщо у 2024 війна триватиме), я не думаю, що буде. Ми розраховуємо, що показник буде десь 0,7 дитини на одну жінку”.

Водночас Лібанова прогнозує певне підвищення народжуваності після війни. Вона сподівається, що Україна повернеться принаймні до доковідного рівня.

А далі, на її думку, можна очікувати 1,5 дитини на одну жінку, в ідеалі – 1,6. Лібанова наголосила, що “це все одно дуже далеко від того, що потрібно”.

Найважливіші новини для українців в Італії у соцмережах FacebookInstagram і Телеграм.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Для військовозобов’язаних жінок немає заборони на виїзд з України

Україну відвідує спецпосланець Ватикану