in

Психоемоційний стан на карантині: депресія, тривожність та втома

Соціологи з’ясували, у якому стані зараз перебувають українці на карантині.

Психоемоційний стан українців на карантині у середині січня 2021 року характеризується ознаками депресії, тривожності та втоми.

Відносно стабільними залишаються рівень паніки показники були достатньо низькими від початку моніторингу. Також соціологи зафіксували, що в українці майже не скаржаться на розлади сну.

Читайте також: Вакцинація в Італії. Що треба знати про вакцину від коронавірусу

«В цілому, ступінь негативних емоційних станів українців на початку 2021 року та їх динаміка не викликає занепокоєння. Зниження рівня депресії, тривожності та втоми пояснюється періодом опитування (зимовий цикл свят), коли увага суспільства перемикається на більш оптимістичну та позитивну атмосферу (відпустки, зустрічі з близьким та рідними, надії та плани на 2021 рік), а також адаптацією до способу життя під час пандемії», – йдеться в результатах дослідження.

Наголошується, що як і у попередніх дослідження, наразі спостерігається поступове погіршення психоемоційних станів з віком. Водночас слід зауважити, що рівень тривожності є відносно високим серед усіх вікових груп.

Читайте також: ПАПА РИМСЬКИЙ ФРАНЦИСК ТА ПАПА БЕНЕДИКТ XVI ЗРОБИЛИ ЩЕПЛЕННЯ ВІД КОРОНАВІРУСУ

«У групі 60+ яскраво виражені ознаки депресії, розладів сну та втоми. Причинами є особливості вікової фізіології, страхом за власне здоров’я, а також сприйняттям ними навколишньої ситуації, особливо в час пандемії. Натомість у молодих негативні стани виражені менше через їх здатність швидше адаптуватися до змін, гнучкість поведінки та кращий стан здоров’я», – з’ясували дослідники.

У динаміці у порівнянні із весною 2020 року помітно зниження рівня усіх негативних емоційних станів серед молодої вікової категорії (18-39 років). Також знизилися показники депресії, втоми та тривоги серед респондентів середньої та старшої вікових категорій (40-59 років).

Читайте також: В Італії від коронавірусу вакцинувалася 108-річна жінка

Водночас серед найстарших незначне покращення спостерігається лише за показником втоми. Натомість інші негативні емоційні стани у цій віковій групі надалі залишаються на відносно високому рівні, що, як зазначалося вище, пояснюється складністю до прийняття змін та ризиками щодо їхнього здоров’я та життя.

«Жінки, як і у попередніх дослідженнях, демонструють вищий рівень усіх емоційних показників, аніж чоловіки. В останніх спостерігається зниження індексів щодо тривоги, втоми, депресії та розладів сну. У жінок – зниження рівня втоми, тривоги та депресії при стабільних показниках розладів сну та паніки. Найбільші відмінності між чоловіками та жінками спостерігаються у групі 51+ , найменші – у середньому віці (36-50)», – йдеться в повідомленні.

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Людмила Зубкова стала в Італії жертвою серійного вбивці Донато Біланчіа

Український фільм переміг на кінофестивалі в Італії