in

“Скіфське золото” повертається в Україну

Апеляційний суд Амстердама вирішив, що колекція так званого “скіфського золота” належить Україні та повинна повернутися українській державі.

Про рішення суду стало відомо від джерела в посольстві України у Нідерландах, пише “Європейська правда”.

Справа стосується колекції “скіфського золота”, яке під час захоплення Росією Криму перебувало на експозиції в нідерландському музеї. 14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні “скіфське золото”, однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення.

Читайте також: Андрій Шевченко мріє повернутися в “Мілан”

Провадження затягнулося та було призупинено до вирішення питання про відвід судді на вимогу України. Врешті апеляційна палата суду Амстердама 28 жовтня минулого року задовольнила клопотання України.

В лютому 2014 року колекція “скіфського золота” була вивезена в Амстердам для участі у виставці “Крим: золото і таємниці Чорного моря”, яка проходила в Музеї Пірсона.

Читайте також: УКРАЇНСЬКУ БАНДУРИСТКУ ВІДЗНАЧИЛИ ДВОМА ПРЕСТИЖНИМИ ПРЕМІЯМИ В ІТАЛІЇ

Виставка складається з колекцій п’яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Заарештовано українця, що намагався нелегально вивезти в ЄС у вантажному бусі 41 людину

Як завантажити Green Pass, без дозволу на проживання в Італії, або очікуючи легалізацію