in

У Києві створили Конгрес захисту української мови

   Учасники форуму скаржаться, що влада знищила всі механізми, котрі захищали українську мову

У Києві відбулися установчі збори Конгресу дій у захисті української мови. Участь у форумі взяли представники української інтелігенції, письменники, актори.

“Наша місія в тому, щоб іти в народ і підіймати його свідомість”, – сказав у виступі на зборах громадський діяч, дисидент, філософ Євген Сверстюк. Він наголосив, що захищати українську мову як національну мову українського народу треба не словом, а ділом, повідомляє УНІАН.

Учасники конгресу вважають, що діюча влада знищила всі механізми, які захищали українську мову. У зв’язку з цим вони вважають, що під загрозою опинилася не лише мова, а й незалежність і цілісність України.

На переконання учасників конгресу, захистити українську мову можна, виконуючи ряд простих правил: говорити українською мовою у публічних місцях, не переходячи на іншу мову (крім розмов із іноземцями); обрати українську мову в налаштуваннях електронної пошти, у соціальних мережах, у мобільному телефоні, в банкоматах, платіжних терміналах, на сайтах; завжди писати українською мовою паперові документи й електронні повідомлення; шукати українською мовою інформацію в Інтернеті; спілкуватися державною мовою з владою та різноманітними сервісними службами; купувати книги та пресу українською мовою, дивитися фільми, дубльовані українською, купувати диски з українською музикою відвідувати українські фестивалі; говорити з дітьми українською мовою, вимагати від педагогів у дитсадках та школах спілкування з дітьми й надавання учбового матеріалу українською тощо.

http://tvi.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Реєстрація у списках виборців за кордоном завершилася

Українці вибороли золото, срібло та 2 бронзи на міжнародній олімпіаді з інформатики в Сірміоне