in

Італійська пригода Мельниченка

   Суд Неаполя вирішив не видавати екс-майора Україні

В Італії заарештували екс-майора Державної служби охорони Миколу Мельниченка. Його затримали одразу ж після прибуття із Вашингтона за ордером, виданим українським Інтерполом.

Ще у вересні минулого року Служба безпеки України оголосила Мельниченка у розшук, а Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про арешт екс-майора у зв’язку з ухиленням від слідства. Відтак у жовтні Мельниченко через пресу повідомив, що виїхав до США. Згодом запевняв, що готовий зустрітися з українськими слідчими у будь-якій країні, та лише за умови скасування судового рішення про взяття його під варту.

У Міністерстві закордонних справ підтвердили факт затримання Миколи Мельниченка. 6 серпня, італійський суд вирішував, що робити з опальним екс-майором: видати його Україні чи відпустити на волю. Попри те що адвокати Мельниченка перебувають в Україні (як самі пояснюють – умови конт­ракту стосуються лише діяльності на території нашої країни, до того ж нагальної потреби летіти до Італії поки що немає), в МЗС запевнили: затриманого забезпечили належним захистом. Суд, зі слів одного з адвокатів Мельниченка Миколи Неділька, міг обрати й третій варіант: відправити екс-майора до США, оскільки стосовно нього та членів його сім’ї, за розпорядженням Парламентської асамблеї Ради Європи, діє програма захисту свідків. Сам Мельниченко сподівався власне на цей варіант.

Треба сказати, що суд Неаполя остаточного рішення так і не ухвалив. Мельниченко на засіданні заявив, що категорично відмовляється від екстрадиції в Україну, оскільки тут існує загроза його життю. Відтак, відповідно до італійського законодавства, упродовж 10 наступних діб цю справу розглядатиме італійське міністерство юстиції, яке й вирішить подальшу долю екс-майора.

http://www.lvivpost.net/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Державна архівна служба України дослідила внесок світового українства в здобуття Україною незалежності

В Ужгороді опубліковано наукову працю про заробітчан