in

Два обличчя італійської економіки

Італія – одна з країн Європи, де існує найбільша різниця в економічному розвитку між двома регіонами – Півднем та Північчю. На Півночі на долю таких міст як Мілан та Турин припадає значна частка ВВП країни. Південь же традиційно розглядається як регіон мафії та післяобіднього відпочинку – сієсти. У той же час аналітики кажуть, що вийти з кризи Італія зможе, якщо зверне значну увагу на розвиток південного регіону країни та його невикористані ресурси.

Компанія з виробництва шин Піреллі відома у всьому світі. Штаб-квартира фірми, якій понад 140 років, знаходиться в Мілані на півночі Італії, а її ринок збуту – увесь світ, адже понад 90% продукції йде на експорт.

У Мілані також знаходяться центральні офіси таких світових марок як «Ґуччі», «Версаче», «Прада» та інших. Зі зниженням купівельної спроможності європейців прибутки цих компаній підтримуються на прийнятному рівні за рахунок експорту до країн Азії.

За 700 кілометрів на Південь від Мілана – старовинне місто Неаполь. Продукція, що виробляється на півдні Італії, становить вдвічі меншу частку ВВП, ніж продукція Півночі. Аналітики кажуть, що незважаючи на зусилля Фонду розвитку ЄС, цей регіон страждає від браку інвестицій.

Сальваторе М’єле керує транспортним бізнесом у порту Неаполя. Він каже, що частково причиною цього є поганий бізнес-клімат на Півдні країни:

«Порівняно з рештою Італії, бюрократія тут, на Півдні, уповільнює бізнес, блокує зростання. Політики та еліта країни ігнорують проблеми Півдня. Ми тут у  всьому рухаємося повільніше».

Також на Півдні Італії існує високий рівень злочинності – тут діє усім відома Коза-ностра. М`єле бачить у цьому економічні причини:

«Якщо б ми дали молодим людям майбутнє, то злочинність знизилася б. Потенціал Південної Італії є великим. У нас багато молодих людей. Ми мусимо допомогти їм знайти роботу, аби вони почали будувати майбутнє».

Два міста і два обличчя італійської економіки. Аналітики кажуть, якщо Італія хоче вийти з кризи та розрахуватися з боргами, економічна прірва між Півднем та Північчю країни має зникнути.

Голос Америки

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський славіст Джованна Броджі досліджує теми, маловідомі або суперечливі у нашій країні

Італія та Іспанія потерпають від непогоди