in

Володимир Казаневський брав участь у чемпіонату світу з приготування соусу песто

Киянин Володимир Казаневський повернувся з чемпіонату світу з приготування соусу песто в італійському місті Генуї.

— Песто — це італійський соус із пармезану, кедрових горіхів, оливкової олії, часнику й зеленого базиліку. Готують його до пасти, мастять на хліб. У магазинах песто продають у банках, як в Україні хрін, — розповідає Володимир. — Часник і базилік — антибактеріальні. Останній допомагає травленню й омолоджує організм. Кедрові горішки поліпшують кров і прискорюють ріст зубів. У кедрових горіхах 19 амінокислот й вся група вітамінів В. Оливкова олія відновлює серцево-судинну систему та чистить судини від холестерину. А 100 грамів пармезану, який кидають у соус, за калорійністю заміняють 200 грамів телятини.

Учасники чемпіонату готують песто у ступках із білого мармуру. Складники додають на око й товчуть їх до консистенції сметани дерев’яним макогоном.

— Італійці привозять на чемпіонат свої родинні ступки. Вони підписані, потемнілі від часу. В Італії песто — це окрема культура. Коли готують, то сміються, пританцьовують. Навіть 2-річні діти з допомогою батьків готують песто.

На фінал до Італії із сотні переможців різних країн запрошують десятьох учасників. У фінал цього року потрапив росіянин. В Україні чемпіонат із песто не проводили жодного разу.

Володимир Казаневський брав участь як переможець конкурсу карикатур. Його проводили під час чемпіонату в номінації “Їжа”. Намалював, як зайцям подають смаженого лева в короні, прикрашеного капустою.

— У конкурсі карикатур взяли участь 169 художників із 49 країн. Я шукав рецепти песто в інтернеті й готував його вдома. Запрошував на песто друзів. Усім подобалося. Коли в Італії спробував песто переможця, зрозумів, що в соус треба класти більше часнику.

Найсмачніше песто цього року приготував італієць 58-річний Серджіо Муто. Він 35 років працює кухарем у Німеччині. Чемпіонат збігся зі щорічною маніфестацією італійців проти мафії.

— Приїжджають з усієї країни, переважно молодь. Ідуть вулицями з транспарантами, а потім зачитують імена всіх, кого вбила італійська мафія. Цього року туристів у Генуї було так багато, що машини паркували на дахах будинків. Їх піднімають туди спеціальними ліфтами.

До Генуї Володимир добирався двома літаками італійської авіакомпанії “Аліталіа”. Летів із Києва до Рима й звідти майже годину до Генуї.

— За 3 години перельоту до Рима в літаку замість обіду дали маленький бублик і воду. По сусідству летів бельгієць. Казав, що через економічну кризу годувати пасажирів перестали всі європейські авіалінії.

Мирослава МИГИДЮК

http://gazeta.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія запрошує сезонних працівників

Центральна виборча комісія України утворила закордонні виборчі дільниці